Na obilježavanju Šibenske bitke bili i Karlovčani

ŽIRJE – “Žirjanski dani ponosa i slave 2012.” naziv je tradicionalne manifestacije kojom je od petka do nedjelje na otoku Žirju obilježena 21. obljetnica Rujanskog rata na širem šibenskom području. Organizatori su bili braniteljska udruga Ruža Hrvatska i Mjesni odbor Žirja, suorganizator Udruga 113. šibenske brigade a pokrovitelj Šibensko-kninska županija.

Tijekom trodnevnih događanja branitelji sudionici rujanskih zbivanja 1991. godine govorili su o ulozi Žirja u Domovinskom ratu. Posebice je bilo govora o braniteljima koji su spriječili okupaciju Šibenika te zaustavili Kninski korpus pod zapovjedništvom danas haškog optuženika Ratka Mladića, ali i brodove ondašnje okupatorske mornarice. Ponovo je istaknuta važna uloga topovskih bitnica sa otoka Žirja ali i ukazano na nedovoljno valoriziranje tih zbivanja iz  sredine rujna 1991. na šibenskom području. Željko Šižgorić, dopredsjednik Mjesnog odbora Žirja i hrvatski branitelj poručuje kako se bitka za Šibenik neće zaboraviti.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zeljko_1.mp3}

No, branitelji Šibenika s pravom ističu kako je obrana grada ali i sprečavanje presijecanja hrvatskog teritorija na tom području, prva pobjeda nad sprskim agresorom u Domovinskom ratu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zeljko_2.mp3}

Šibenska bitka otpočela je 16. i trajala je do 22. rujna 1991. godine. U tom razdoblju branitelji su presjekli neprijateljsku kolonu kod Pakova Sela, zaposjeli vojarne u Mandalini u Šibeniku sa 34 vojna broda, srušili dva zrakoplova JNA te oslobodili šibenski most. Prisjećanje na te slavne dane iz Domovinskog rata obogatili su i vlasnici starodobnih vojnih vozila iz raznih dijelova Hrvatske među kojima i karlovčani. Put Žirja krenulo je šest vozila Oldtimer kluba Veteran Lučko 91, a njima se u Karlovcu pridružilo još nekoliko starodobnih vojnih vozila s karlovačkim posadama. U predviđeno vrijeme svi su stigli do mosta na ulazu u Šibenik, iako je cijelim putem kolonu svo vrijeme pratila kiša, vjetar i hladnoća, kaže brigadir u miru Dubravko Halovanić koji je predvodio karlovčane međum kojima i nekolicinu članova Povijesne postrojbe Karlovački počasni vod ZNG ’91.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/dudo_1.mp3}

Na mjestu jedne od četiriju topničkih bitnica na otoku Žirju sve sudionike prisjećanja na rujanska zbivanja 1991. pozdravio je Šibensko-kninski župan Goran Pauk, a potom je na obranu otoka ali i šibenskog područja podsjetio Karlo Čubrić, jedan od branitelja.

U vojarni na Žirju koju pomalo obnavljaju članovi Udruge Ruža Hrvatska predstavljen je “VP” magazin za vojnu povijest urednika Zvonimira Despota. U posljednjem, rujanskom broju, uz ostale teme nalazi se i članak Deana Čanića, pripadnika Specijalne postrojbe GS HV Bojna Frankopan o Šibenskoj bitci, prvoj vojnoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Želja je članova braniteljske udruge Ruža Hrvatska vratiti dva obnovljena topa na zapadnu i južnu poziciju na Žirju odakle se branio Šibenik. Radi se o topovima tipa Ansaldo 90 mm od kojih su dva završila u Vojnom muzeju u Zagrebu, a preostala četiri navodno su razmontirana i uskladištena u neprikladnim uvjetima. Na inicijativu braniteljske udruge Ruža Hrvatska dva žirjanska topa obnovljena su u Remontnom brodogradilištu u Šibeniku i planiraju se postaviti natrag na položaje na kojima su bili u Domovinskom ratu, a u sastavu budućeg muzejskog parka na Žirju.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/zirje_1609/*{/rokbox}