Tjedan kretanja nastavljen šetnjom s osobama s invaliditetom

KARLOVAC – Šetnjom kojom se htjelo potaknuti javnost i odgovorne osobe na promišljanje i djelovanje u poštivanju prava svakog čovjeka na mobilnost i pristupačan okoliš, nastavljeno je obilježavanje Europskog tjedna kretanja u Karlovcu.

Pod motom: Idemo u pravom smjeru, hodite s nama, Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije organizirao je ovu šetnju gradom, a zaustavili su se ispred prostora javnih službi koje su još uvijek nepristupačne za korisnike invalidskih kolica, dječjih kolica i druge osobe smanjene pokretljivosti, rekla je predsjednica Saveza Blaženka Presečan.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/setnja_1.mp3}

Najćešće dolazi do problema iz financijskih razloga, dodaje Presečan, jer što se tiče osviještenosti ljudi ona je na daleko većem stupnju nego prije nekoliko godina. Karlovac je najdalje otišao u našoj županiji što se tiče pristupačnosti, rekla je tajnica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Veronika Lendler.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/setnja_2.mp3}

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/kretanje_setnja/*{/rokbox}

Glavna pošta u Karlovcu i dalje je najveći problem osobama koje se nalaze u invalidskim kolicima, na što iz Udruga ukazuju već godinama, kaže tajnica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Marica Poljančić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/setnja_3.mp3}

Pošta u Novom Centru također je neprilagođena, dok su one u Grabriku i na Dubovcu prilagođene osobama s invaliditetom. Što je potrebno učiniti da se Glavna pošta prilagodi, objasnila nam je Marica Poljančić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/setnja_4.mp3}

No, ulazak u poštu nije problem samo osobama u invalidskim kolicima, kaže tajnik Udruge slijepih grada Karlovca i Karlovačke županije Mirsad Bećirović.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/setnja_5.mp3}

Obilježavanje Europskog tjedna kretanja nastavlja se sutra planinarskom šetnjom s vodičem Satlerov put, a polazišna točka je u 9 sati kod autobusne stanice kod zgrade suda. Od 10 do 13 sati u Šetalištu doktora Franje Tuđmana održat će se Zdravo prijepodne s raznim aktivnostima, a na istom mjestu i u isto vrijeme bit će i promo štand Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida.