feniks_spaljivanje

KARLOVAC – Nakon niza godina u baranjskim njivama festival  „Slama” seli se u prostor karlovačke Galerije Vjekoslav Karas.

Galerija će premijerno ugostiti akademskog kipara Nikolu Fallera, voditelja art-land festivala „Slama” i jedinog kipara koji radi skulpture od slame. Manifestacija „Slama” okuplja umjetnike iz cijelog svijeta, a odvija se nakon žetve u mjestu Lug u baranjskoj ravnici. Svake godine umjetnici izrađuju park skulptura koji se završetkom kolonije ritualno spaljuje.

Ideja za ovu manifestaciju i likovni izričaj došla je dok je autor putovao po prostranim panonskim ravnicama i promatrao razbacane bale slame. Taj ga je prizor zadivio jer sam po sebi predstavlja umjetnost. Prepoznat od kritike i medija Nikola Faller je dobitnik više nagrada za umjetnički rad na svjetskom i državnom nivou. Svake godine „Slama” je u znaku nekog simbola koji je nadahnuće i inspiracija umjetnicima učesnicima. Ove godine to je bila mitska ptica Feniks. Grčki phoenix predstavlja crvenu pticu koja se obnavlja kroz vatru i tako započinje novi životni ciklus.

Izložba skulptura u terakoti i slami u Karlovcu također je u znaku Feniksa. On će premijerno biti postavljen na dan izložbe i ritualno spaljen pred Galerijom „Vjekoslav Karas” u srijedu 3. listopada u 19 sati. Kakva je još iznenađenja priredio kipar Nikola Faller moći ćete vidjeti u prostoru Galerije do 4. studenog ove godine.