KABA

Novo istraživanje pokazalo pozitivne pomake u zaštiti ženskih prava

KARLOVAC – Rezultati istraživanja pod nazivom Implementacija hrvatskog zakonodavstva vezanog uz partenersko nasilje prezentirani su u Maloj vijećnici Gradskog poglavarstva. Iako su neki od rezultata poražavajući, odnosno ovaj dokument donosi čak 100 preporuka Hrvatskoj u vezi zakonodavsta i ponašanja prema žrtvama nasilja, može se reći da je naša zemlja ipak napredovala u nekim pogledima. Najveći napredak uočen je kod policije, koji brzo dolaze na mjesto događaja i procesuiraju počinitelje. Problemi se javljaju kod dvostrukih uhićenja, kada se izjednačavaju žrtva I nasilnik, zbog toga žrtve često ne žele potražiti pomoć, upozoravaju ženske udruge.

Istraživanje je provela američka organizacija Odvjetnici za ljudska prava u suradnji s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba i Bugarskom fondacijom za istraživanje spolova.

Uhićenje žrtava kada zlostavljači tvrde postojanje psihičkog nasilja i kad žrtve postupaju u nužnoj obrani, odbacivanje kaznenih prijava nakon mirenja, nedovoljno često izricanje zaštitne mjere udaljenja nasilnika iz stana, nedostatak brzih posljedica za prekršajno i kazneno djelo nasilja u obitelji, neodgovarajuća financijska podrška skloništima i nedostatak edukacije mnogih ovlaštenih prema Protokolu o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji, neki su od najvažnijih nedostataka uočenih pri izradi izvješća. Predstavljajući Izvješće, Cheryl Thomas iz organizacije The Advocates for Human Rights rekla je da je najvažnija obuka policijskih, sudskih i ostalih djelatnika u sustavu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/izvjestaj_1.mp3}

Izvješće završava preporukama: hitna provedba politike koja nalaže dužnosnicima pravnog sustava, a posebno policiji, identificiranje primarnog agresora u slučajevima nasilja u obitelji kako bi se izbjeglo kontinuirano uhićenje žrtava partnerskog nasilja kada djeluju u nužnoj obrani, uspostavljanje sustava redovite komunikacije i suradnje koja bi uključivala sve sektore – pravosudni, policijski, kazneni, sektore socijalne i zdravstvene skrbi, obrazovni i nevladin ženski sektor kako bi se riješilo pitanje nasilja u obitelji. Ovi bi sektori trebali biti obvezani na redovitu komunikaciju i sastajanje kako bi unaprijedili lokalnu međusektorsku komunikaciju i koordinaciju. Jedan od najvećih problema upravo je određivanje primarnog agresora, kaže Rosalyn Park iz organizacije The Advocates for Human Rights.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/izvjestaj_2.mp3}

Policija je ipak najviše napredovala od svih uključenih u ovu problematiku, smatra Valentina Andrašek iz Autonomne ženske kuće Zagreb.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/izvjestaj_3.mp3}

Iz policije stižu i informacije kako se radi na novim protokolima. Prema svim pokazateljima pred nama je još puno posla da bi se ženska prava dovela na svjetsku razinu, ali ipak se stvari kreću na bolje.

korak_izvjestaj2

omicron