Mladi Norvežani u sklopu Globe programa posjetili Karlovac

KARLOVAC – Karlovački gradonačelnik Damir Jelić ugostio je sudionike Globe programa iz Norveške. Oni su u posjetu Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac, a obići će i neka mjesta u Karlovačkoj županiji. Mladi Norvežani tek su prvu godinu uključeni u Globe program, pa im ovaj posjet služi kao dodatno iskustvo. Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac uključena je u Globe program od 1995. godine, a danas se u ovom programu nalazi stotinjak zemalja i nekoliko tisuća škola.

O novom projektu koji je započet u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac više nam je ispričao profesor Mladen Matvijev.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/norvezani_1.mp3}

Ovaj projekt pokušava spojiti klimatološke podatke sa podacima koji se dobivaju iz uzoraka stabala, a na ovaj način razvija se i nova znanost – dendokronologija. Projekt se provodi u Norveškoj, Češkoj i Hrvatskoj, stoga je i došlo do ovog posjeta mladih Norvežana Karlovcu. Profesor Asbjørn Byggland ističe da je suradnja sa Šumarskom i drvodjeljskom školom doista korisna za razmjenu iskustava.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/norvezani_2.mp3}

Norvežani ostaju u Karlovcu do 5. listopada, a između ostalog posjetit će Perjasicu i još neka mjesta u Karlovačkoj županiji.