Maras: Neke hrvatske inovacije bolje su od američkih proizvoda

ZAGREB – U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je 10. jubilarna ARCA. Ove godine ARCA je okupila preko 340 inovacija iz Hrvatske i 13 ostalih zemalja. 400 autora predstavljat će svoje inovacije do subote kada će biti završena ovogodišnja ARCA.

– U Hrvatskoj je potrebno stvoriti klimu inovatorima, istaknuto je nekoliko puta prilikom otvaranja ovogodšinjeg sajma. Da je u cilju stvaranja uspješnog gospodarstva potrebno ulagati u inovatore, rekao je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Poduzeća koja ulažu u inovacije konkurentnija su i imaju više uspjeha na svjetskom tržištu, dodao je. Neke od hrvatskih inovacija kvalitetnije su od američkih proizvoda, a to je dokaz da se Hrvatska može mjeriti i sa tehnički naprednijim zemljama, rekao je Maras, spomenuvši karlovački HS Produkt i njihove inovacije.

Hrvatska ima predispozicije i potencijale, samo je potrebno podići povezanost gospodarstva i znanosti na još veći nivo, čulo se prilikom otvaranja ovogodišnje ARCA-e.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/arca_2012/*{/rokbox}

Udruga inovatora Karlovačke županije na ovogodišnjoj se izložbi predstavlja s 8 inovacija. Predstavit će se Kondenzacijska parna turbina s reguliranim oduzimanjem pare snage 2 do 5 MW grupe autore iz Tvornice turbina d.o.o., Ciljnik optički CT-1,5x s integriranom crvenom točkom na jurišnoj pušci VHS grupe autora Instituta Ruđer Bošković i HS Produkta d.o.o., Pištolj XDS autora Marija Špine i Dubravka Trpćića iz HS Produkta d.o.o., Revolver RHS Hrvoja Rapića iz HS Produkta d.o.o., Motalica vatrogasnih cijevi Damira Novakovića i Vjekoslava Tropa iz Zadruge branitelja ROJ i Vatrogasne postrojbe Mekušje, Postupak za proizvodnju prostirke za papkare i kopitare i njenog recikliranja u kompost Matije Volnera, Vrtna kolica Jurja Draženovića, te 4-dimenzionalnost rotatorskih struktura – prilog konačnoj teoriji Dragutina Dobrinića.