Osam karlovačkih inovacija na 10. izložbi ARCA

KARLOVAC – Udruga inovatora Karlovačke županije i ove će godine nastupiti na ARCI, najznačajnijoj i najvećoj izložbi inovacija u Hrvatskoj. Ovogodišnja, 10. po redu Međunarodna izložba inovacija ARCA od danas do subote, 13. listopada održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Udruga inovatora Karlovačke županije predstavit će 8 inovacija. Predstavit će se Kondenzacijska parna turbina s reguliranim oduzimanjem pare snage 2 do 5 MW grupe autore iz Tvornice turbina d.o.o., Ciljnik optički CT-1,5x s integriranom crvenom točkom na jurišnoj pušci VHS grupe autora Instituta Ruđer Bošković i HS Produkta d.o.o., Pištolj XDS autora Marija Špine i Dubravka Trpćića iz HS Produkta d.o.o., Revolver RHS Hrvoja Rapića iz HS Produkta d.o.o., Motalica vatrogasnih cijevi Damira Novakovića i Vjekoslava Tropa iz Zadruge branitelja ROJ i Vatrogasne postrojbe Mekušje, Postupak za proizvodnju prostirke za papkare i kopitare i njenog recikliranja u kompost Matije Volnera, Vrtna kolica Jurja Draženovića, te 4-dimenzionalnost rotatorskih struktura – prilog konačnoj teoriji Dragutina Dobrinića.

Kao i prošle godine u sklopu ARCE će biti održana Međunarodna konferencija „Inovacijama do konkurentnosti” na temu „Doprinos izgradnji Nacionalne strategije inovacija Republike Hrvatske i primjeri dobre prakse”.

Program izložbe će obuhvatiti i obilježavanje 5. međunarodnog dana inovatora u organizaciji Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora, ali i obilježavanje 55. obljetnice organiziranog inovatorstva u Republici Hrvatskoj, u okrilju Hrvatske zajednice tehničke kulture. Ovogodišnja ARCA je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, a s obzirom na dosadašnje rezultate naših inovatora ne sumnjamo da će se Karlovčani vratiti s nekom od nagrada.