KABA

Grad obećao pomoć karlovačkim mljekarima

KARLOVAC – Zamjenica karlovačkog gradonačelnika Marina Kolaković sa suradnicima održala je jučer radni sastanak s proizvođačima mlijeka s područja Grada Karlovca na kojem se raspravljalo o aktualnim problemima u ovoj proizvodnji. Proizvođači mlijeka iznijeli su svoju vrlo tešku situaciju u kojoj se trenutačno nalaze, a koja je isključivo vezana na nisku otkupnu cijenu mlijeka, te vrlo skupe inpute u ovu proizvodnju. Ovisno o kvaliteti mlijeka otkupna cijena mlijeka trenutačno se kreće od 80 lipa do 2 kune što je potpuno nedovoljno za pokrivanje troškova u ovoj proizvodnji. Osim navedenog, proizvođači imaju velike probleme i s isplatom prerađivača koja u prosjeku kasni oko tri mjeseca, te isplatom poticaja koja također nije pravovremena.

Problem predstavljaju i krediti koje su proizvođači podigli za nabavku strojeva i opreme, a koje je u ovakvim uvjetima vrlo teško vraćati. Sve to dovodi ih u vrlo nezavidnu situaciju u kojoj mnogi razmišljaju o napuštanju ove proizvodnje što nikako nije dobro za Grad Karlovac koji podržava sve vrste poljoprivredne proizvodnje s ciljem proizvodnje hrane, te očuvanja ruralnog prostora Grada.

Zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković istaknula je da će Grad u svakom trenutku i u granicama svojih mogućnosti pomoći ovom sektoru. Grad će obaviti razgovore s bankama o mogućnosti reprogramiranja kredita, te ponuditi vraćanje kredita uz povoljniju kamatu sufinanciranu sredstvima Grada.