KABA

Hrvatski generali oslobođeni u Haagu; vraćaju se kući

HAAG/ZAGREB/KARLOVAC – Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su svih optužbi i puštaju se na slobodu! Odlučilo je tako Žalbeno vijeće na današnjem izricanju pravomoćnih presuda hrvatskim generalima u Haagu.

Sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca. Sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

Nema dovoljno dokaza da se podrži zaključak raspravnog vijeća o udruženom zločinačkom pothvatu – deportiranja srpskog stanovništva – s obzirom da se temeljio na prekomjernom granatiranju u četiri grada. Sve su osude optuženika koje se temelje na zločinačkom pothvatu pobijene.

Žalbeno vijeće stoga drži da su osude osnovane na alternativnim oblicima odgovornosti i daje mogućnost da se one pobiju.

Žalbeno vijeće smatra da je opis raspravnog vijeća gotovih mjera koje je Gotovina trebao poduzeti bio nedovoljno razrađen i kako bi te mjere utjecale na primijećene nedostatke. Podsjeća da je raspravno vijeće uzelo u obzir dokaze da je Gotovina poduzeo sve nužne i razumne mjere kako bi održao red među svojim potčinjenima. Žalbeno vijeće smatra da dokazi ne dokazuju da je u slučaju Gotovine postojao ikakakv dovoljno velik propust, te ne vidi ni jedan daljni zaključak raspravnog vijeća u prilog oosuđujuće presude na osnovi alternativnih vidova odgovornosti.

U slučaju Markača, žalbeno vijeće podsjeća da jhe raspravno vijeće utvridlo da je on propustio naložiti istrage. Žalbeno vijeće smatra da su ti zaključcui donoseni u kontekstu zaključaka o protupravnom granatiranju i shodno tome smatra da raspravno vijeće nije inijelo dovoljno zaključaka za osuđujuću presudu na osnovi poticanja i pomaganja, odgovornosti nadređenog. Žalbeno vijeće stoga odbija procjenjivati ostale dokaze i zaključke, u protivnom bi trebalo krenuti opširno u utvđivanje činjenica i dokaza.

Žalbeno vijeće poništva osuđujuće presude za progon, deportaciju, nečovječno ponašanje i pljačku, te kršenje običaja ratovanja i izriče oslobađajuću presudu Anti Gotovini. Poništene su i Mladenu Markaču i po istim osnovama i izriće oslobađajuću presudu po niz točaka. Da se Ante Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu.

Prijenos uživo presude iz Haaga na središnjim trgovima diljem Hrvatske pratili su brojni građani i branitelji. U Karlovcu se, između ostalog, prijenos pratio u prostoru Doma OSRH Zrinski, a mnogi Karlovčani organizirano su bili i na glavno zagrebačkom trgu.

omicron