KABA

Ivan Banjavčić novi predsjednik Gospodarsko socijalnog vijeća

KARLOVAC – Problematika nezaposlenosti, provođenje mjera poticanja zapošljavanja te program rada za sljedeću godinu bile su glavne teme Gospodarsko socijalnog vijeća Karlovačke županije održane prijepodne u uredu župana. Također, odabrani su novi predsjednik te dva njegova zamjenika. Na čelu Vijeća je tako Ivan Banjavčić, dok su mu zamijenici Nikola Badovinac, od strane sindikata, te Igor Jurković od strane poslodavaca.

Krajem studenog u evidenciji karlovačke podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nalazi se 11.572 nezaposlene osobe, što je povećanje od 5,1 posto, odnosno 559 osoba, u odnosu na isto razbolje prošle godine. No, struktura nezaposlenosti u posljednje vrijeme pokazuje dva negativna trenda, a to su rast broja visokoobrazovanih osoba i to onih mladih, rekao je rukovoditelj Odjela za analitiku, statistiku i informatiku karlovačke podružnice HZZ-a Robert Babić. Sve mjere zapošljavanja dobro funkcioniraju i pokazuju dobru provedbu, ali one ne mogu pokrenuti gospodarstvo, nastavlja Babić.

Više od 500 dugotrajno nezaposlenih bilo je tako uključeno mjeru javnih radova, i to dobar dio onih koji su teško mogli očekivati zaposlenje u ovoj godini. Osim toga, naglasak je bio na samozapošljavanju i na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, ili kako se rado kaže u narodu, volontiranju za 1600 kuna. Ove godine u tu mjeru je tako uključeno 116 mladih osoba bez radnog iskustva. Svaki dan, kaže Babić, zaprimaju nove prijave, a vjeruje da će ih do kraja iduće godine biti i više. Ipak, mjere za poticanje zapošljavanja pripomogle su u blagom porastu zapošljavanja od 7,4 posto u odnosu na podatke od prošle godine. Posao je tako dobilo 5.114 osoba. No, prisutna je velika fluktuacija osoba na tržištu rada.

Ukupan broj novoprijavljenih u studenom je 8.710 osoba što je povećanje od 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ima dosta slučajeva da se više osoba prijavljuje više puta godišnje s obzirnom na to da se radi o kratkom zapošljavanju. Uglavnom dolaze iz radnog odnosa, neaktivnosti te iz školovanja. Najveću nezaposlenost, osim gradova, bilježe općine iz područja posebne državne skrbi.

Do kraja ove i iduću godinu, najavljuje Babić, naglasak će biti stavljen na poticanje mjera stručnog osposobljavanja mladih, samozapošljavanja te provedbi javnih radova. Donesena je i odluka da će Gospodarsko socijalno vijeće odsad zasjedati u proširenom sastavu Hrvatske gospodarske komore.

Ples