Karlovačka bolnica dobila vrijedan reanimacijski uređaj

KARLOVAC – Rodilištu Opće bolnice Karlovac svečano je uručen vrijedan medicinski uređaj koji će pomoći u liječenju prijevremeno rođene djece. Svečanoj primopredaji prisustvovali su predstavnici Kluba roditelja nedonoščadi, župan Karlovačke županije Ivan Vučić i ravnatelj bolnice Nedeljko Strikić.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko dvije i pol tisuće djece, ali je svijest javnosti o problemima i posljednicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji suzreću izuzetno niska. No, karlovačka bolnica se ne ubraja u tu kategoriju i to zahvaljujući vrijednom reanimacijskom uređaju za novorođenčad koji je od danas dostupan u slučaju nužde. Uređaj Neopuff je kupljen u akciji Palčić gore, rekao je ispred Kluba roditelja “Palčić” Miran Gosta.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/palcic_1.mp3}

Nadam se da će ovaj uređaj biti od velike koristi, ali da će se malo koristiti, poručuju “Palčići”. Vrijednost aparata je oko 16 i pol tisuća kuna, s tim da je sa 75 posto sredstava pripomogla Karlovačka županija, točnije Povjerenstvo za duhovnu obnovu i Županijski savjet mladih, a ostatak je prikupljen na humanitarnom koncertu klape Furešti. Da su brojni Karlovčani prepoznali vrijednost i važnost ove akcije pokazuje i to da je novac sakupljen u nešto manje od mjesec dana. O svemu nam je više rekao karlovački župan Ivan Vučić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/palcic_2.mp3}

Osim mališanima, ovaj će uređaj uvelike olakšati i posao zdravstvenom osoblju karlovačke opće bolnice. Jer, prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju zbog čega se njihovi roditelji i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima, rekao je ravnatelj OB Karlovac Nedeljko Strikić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/palcic_3.mp3}

Karlovačka bolnica je u protekle četiri godine zaista imala znatan broj donacija i tome nije kraj. Zdravstvena tehnologija napreduje, a zdravstveni sustav vrlo teško to sve može pratiti. No, zahvaljujući dobrim ljudima koji imaju veliko srce i želju za izdvojiti nešto svoga novca, te tako pomoći drugima kad je to potrebno ovo je sve moguće, kaže Strikić. U bolnici na Švarči godišnje se rodi oko tisuću djece, a deset posto njih treba neku vrstu medicinske pomoći, kaže voditeljica Odsjeka neonatologije Žaklina Spudić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/palcic_4.mp3}

Novorođenčad rijetko kada treba reanimaciju, što je dobro, zaključuje Spudić. No, ovim uređajem sva djeca imaju jednaku šansu za život i jedino je to važno.