tamburice_naslovna

KARLOVAC – Potpuni početnici, ali i oni koji ponešto već znaju u velikom su se broju odazvali na senimar i školu sviranja tamburice. Seminar se od početka tjedna odvija u prostorijama Karlovačkog tamburaškog orkestra u Domu OS RH Zrinski. Kako nam je kazao, voditelj tamburaškog orkestra Mihajlo Šepa seminaru su se odazvali oni od 7 pa do 77 godina.

Šezdesetak polaznika tako uči svirati hrvatski nacionalni instrument tamburicu pod palicom Mihajla Šepe, a teoretski dio usvajaju od profesora Aleksandra Radivojevića. Neki od njih došli su naučiti svirati, a oni koji već znaju došli su se družiti. Jedan od njih je Karlovčanin Drako Pereško.

– Znam svirati žičane instrumente, godinama sam svirao u Folklornom ansamblu “Matija Gubec”. Na seminar sam se prijavio zbog dobrog društva, kad sam u društvu ja sam drugi čovijek, rekao nam je Pereško, koji umirovljeničke dane krati u novooformljenom Tamburaškom orkestru Matice umirovljenika Karlovac.

Vrlo rano žičane instrumente savladao je i umirovljeni Karlovčanin Andrija Mesaroš, koji također svira u Tamburaškom orkestru Matice umirovljenika. I on je na seminar došao zbog dobrog društva. A oni koji nemaju prethodno znanje u dobrim su rukama starih znalaca profesora Aleksandra Radivojevića i umjetničkog voditelja Karlovačkog tamburaškog orkestra Mihajla Šepe.

– Na ovaj način želimo osigurati egzistenciju tamburici, okupiti mlade, da se lijepa tradicija u Karlovcu može nastaviti. Na seminar su se odazvali i mladi, stari, te oni koji nisu prije svirali, ali pomalo znaju note, drago mi je da su s nama, kazao je zadovoljno Šepa.

A da se dobar glas daleko čuje, u ovom slučaju dobra tambrica, dokaz je i fra. Jura stipić koji je iz Gline došao u Karlovac savladati tamburicu.

– U mojoj župi postoji zbor koji jako lijepo svira i pjeva, meni je želja naučiti svirati gitaru, nadam se da ću nešto i naučiti, ispričao nam je fra. Jura.

Jedan od mlađih polaznika je Lovro Klarić, koji se prijavio kako bi usvršio znanje jer već dvije godine svira bisernicu. Iako uz mlade snage kojih ima nema straha da će tamburica i tamburaška glazba izumrijeti i profesor Aleksandar Radivojević i Mihajlo Šepa upozoravaju da se u osnovnim školama sve manje pažnje poklanja kvalitetnom glazbenom odgoju.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/tamburice_sepa/*{/rokbox}