Benčić – nova Toplana ide putevima stare, a piljenje radijatora neće riješiti problem grijanja

KARLOVAC – Pitanja Toplane i grijanja Karlovčana dotaknula se i Gradska organizacija SDP-a Karlovac. Prvi čovjek karlovačkog SDP-a Josip Benčić tako smatra da aktualna gradska vlast još uvijek nema odgovor na pitanja zašto se u kratkom roku uložila ogromna količina novca, a sistemski ništa nije riješeno. Nema dugoročne vizije, a gradski čelnici zabijaju glavu u pijesak, kaže Benčić.

– Nova Toplana ide utabanim putevima stare Toplane, a dosad je dobila na raspolaganje skoro 50 milijuna kuna kreditnih sredstava. Problem je u tome što s dugoročnim kreditom od 30 milijuna kuna kojem je Grad Karlovac jamac. Što smo time dobili, pita se SDP-ov Josip Benčić.

Građani Karlovca time su dobili samo obavezu, ali neka budu sigurni da cijene grijanja neće pojeftiniti.

Pored toga, 10 milijuna kuna kratkoročnog kredita dignuto je na temelju cash poola grada Karlovca u kojem je osam gradskih poduzeća i ustanova. Sva ta poduzeća tako su postali taoci poslovanja nove toplane. Osim toga, stara toplana je ostala dužna još 40 milijuna kuna državi, ističe.

SDP aktualnoj gradskoj vlasti zamjera nedostatak jasne i dugoročne vizije kako riješiti problem grijanja u Karlovcu.

Problem nije nastao u kratkom roku, pa se onda ne može niti riješiti preko noći, smatra Benčić i kaže kako bi trebalo ići na izgradnju nove toplane, okrenuti se drugim energentima te graditi kombinirano postrojenje koje bi proizvodilo struju i ujedno toplinsku energiju.

Benčić naime, nije potpisao peticiju protiv Gradske toplane jer smatra da se piljenjem radijatora neće riješiti problem grijanja u Karlovcu, ali podržava onaj dio bunta usmjeren na neslaganje s poslovanjem nove Toplane tako da se možda i uključi u akciju paljenja računa.