Dok se Europa ponosi antifašizmom, Hrvatska se stidi

KARLOVAC – Antifašizam u Karlovcu je na margini društva, nezdrav je odnos prema vrijednostima ovog pokreta, smatraju predstavnici Saveza udruga antifašista Karlovačke županije, te Udruge antifašista grada Karlovca. Spomenici antifašizmu su zanemareni, a veličaju se krive vrijednosti.

Već 20 godina u Hrvatskoj antifašisti vode jednu od najtežih bitaka – onu za istinu, čast i dostojanstvo svog pokreta, kaže predsjednik Udruge antifašista grada Karlovca Mirko Miladinović, dodavši kako su mnogi njihovi članovi s ponosom sudjelovali u Domovinskom ratu.

Čitava Europa poziva se na antifašizam, a u Hrvatskoj ga se stidimo, kaže počasni predsjednik Saveza udruga antifašista i antifašističkih boraca Karlovačke županije Martin Jendrašic, dodavši kako je upravo Karlovac odigrao veliku ulogu u antifašističkoj borbi.

Podsjetili su na problem vraćanja spomen ploče Većeslavu Holjavcu na zgradu Zavoda za javno zdravstvo, sa kojima već niz godina ne mogu dogovoriti. Također su se osvrnuli i na stanje spomeničke baštine, te primjetili kako nema volje za obnovom spomenika antifašizmu. Smeta ih spajanje ustaša i domobrana sa hrvatskim braniteljima na pojedinim spomen obilježjima u županiji, te kažu kako je to nespojivo. U svakom ratu gubitnici pokušavaju od pobjednika napraviti zločince, kaže Jendrašic.