Sanacija Ilovca nastavlja se u ožujku

KARLOVAC – Nastavak sanacije odlagališta otpada Ilovac očekuje se početkom ožujka, kaže direktor tvrtke Čistoća Ivan Polović. Iako su radovi već trebali započeti, odgođeni su zbog loših vremenskih uvjeta. U gradskom proračunu sredstva za treću fazu sanacije su osigurana, a sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji financira 50% radova, još je krajem godine potisan ugovor.

14. siječnja trebali su početi radovi, no zbog snijega odgođeni su, pa će krenuti kad vremenski uvjeti dopuste, vjerojatno početkom ožujka, kaže Polović. Rok za završetak radova je 15. srpanj, a on će biti ispoštovan unatoč kašnjenju, dodaje.

Radovima vrijednim nešto više od 2,5 milijuna kuna bit će saniran gornji pokrovni sloj dviju ploha, do bajera, kao i ploha uz šumu, bit će uređen obodni kanal sa taložnicama za oborinske vode oko cijelog tijela odlagališta, a bit će izgrađena i privremena cesta na samom odlagalištu.

Od 2007. godine kad je sanacija započela, do danas, uloženo je oko 10 milijuna kuna, a ukupno se očekuje uložiti 38 milijuna kuna. Inače, kapacitet ovoga odlagališta trebao bi biti popunjen za tri do četiri godine. Hoće li do tada proraditi Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora vidjet ćemo.