Tvrdinić: Treba preispitati sustav pročistača

KARLOVAC – Zadnje obilne oborine pokazale su kako su područja uz desne obale Kupe i Korane, te lijevu obalu Kupe ugrožene i kod manjeg vodostaja nego što je to bilo unazad nekoliko godina. Ima li to veze s izgradnjom pročistača zanima mještane Mekušja, koji su za visokih vodostaja gotovo odsječeni od ostatka grada. Iako vodostaj nije bio pretjerano visok poplavljeno je područje Gornjeg Mekušja, Gradca, Donjeg Mekušja, Vodostaja, Husja, te Kobilića.

Očito se nešto događa, a to bi moglo biti vezano na sam radove u Mekušanskom polju gdje je gotovo jedna trećina terena, zemljišta obradivoga, sada izgrađena sa samim pročišćivačem otpadnih voda, sa pristupnom cestom, sa jednom četvrtinom nasipa i koji je samim time dignut na jednu razinu iznad kote koja je bila prije, kaže gradski vijećnik Stjepan Tvrdinić. Treba preispitati sustav pročistača, dodaje.

Da su ovi problemi ozbiljni, potvrđuje i zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić koji kaže kako su projekti sustava obrane od poplava izrađeni još 80-ih godina prošlog stoljeća, no zbog rata i gospodarskog stanja nakon 90-ih, država i Hrvatske vode nikada nisu krenule u realizaciju. No, grad će poticati rješavanje ove problematike.

Tvrdinić podsjeća i kako postoje tri prometnice koje spajaju Mekušje sa Karlovcem, Turnjem, te Kamenskim, koje su za zadnje poplave sve bile pod vodom. Srećom postoji cesta koja je nekada spajala dvije vojarne na ovom području, a sada u situacijama kada voda zaprijeti, služi kao jedina prometnica kojom mještani mogu do ostatka grada. Tko će održavati tu prometnicu koja je u lošem stanju, također je zanimalo Tvrdinića.

Zahtjev mjesnog odbora Mekušje je razmotren, a navedena prometnica mora se održavati, kad su poplave nije bitno čije je vlasništvo, slaže se Dubravko Delić. A nove poplave mogle bi nas zadesiti s topljenjem snijega.