Problem vode ne bi bio velik da smo obična, a ne turistička općina

RAKOVICA – Općina Rakovica, kao i većina općina i mjesta slunjskoga kraja, za vrijeme Domovinskog rata opustošena je i uništena. Kroz inicijativu, vođenje i napor načelnika i svih njenih stanovnika, na području ove ratom napaćene općine, obnovljeno je i izgrađeno 15 naselja sa ukupno 900 kuća, sanirano i obnovljeno 90 km nisko naposnkih mreža i dalekovoda, 40 km vodovoda, 32 km lokalnih cesta, 16 km županijskih cesta, 25 km javne rasvjete, škole i crkve. Time je do danas 15 uništenih naselja pretvoreno u 15 modernih naselja, opremljenih i poželjnih za život i opstanak. Unatoč ovim činjenicama, i dalje je ostala prisutna borba s opskrbom pitkom vodom.

Naime općinu Rakovica godišnje posjeti više od 180 tisuća turista. Zbog toga je ljeti vodoopskrba na rubu. Kako bi turisti u što manjoj mjeri osjetili taj problem, prije 15 godina Karlovačka i Ličko senjska županija ušle su u projekt regionalnog vodovoda, za koji je kaže načelink Franjo Franjković, od Europske unije dobiveno milijun eura. No taj projekt je zaustavljen od strane Hrvatskih voda.

Za sada se voda crpi iz jezera Kozjak na Plitvičkim jezerima. S obzirom na najavljene turističke projekte, ono će biti nedovoljno. Hrvatske vode poboljšavaju taj sustav vodoopskrbe, rade se uštede no i to je tvrdi načelnik, nedostatno.

Problem u Rakovici je i odvodnja otpadnih voda. U planu je bila izgradanja uređaja u Drežnik Gradu, no Hrvatske vode ni tu nisu bile strpljive da se projekt doradi, već su odustale, tvrdi Franjković.

Kada se stanovnici sjete godine kada je jedan dio općine vodu imao parnim, a ostali neparnim datumima, sada je situacija relativno dobra. No redukcija za vrijeme ljetnih mjeseci gotovo uvijek ”visi” nad glavom.

korana_rakovica