Novi kolektivni ugovor otežava poslovanje bolnicama

KARLOVAC, OGULIN – Od 1. siječnja u potpunosti je u primjeni kolektivni ugovor za zdravstvo. Time su povećane plaće zdravstvenih djelatnika, a ionako siromašni bolnički proračuni dovedeni u još lošije stanje. Izmjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti i novim kolektivnim ugovorom za zdravstvo u listopadu 2011. godine, dežurstva i pripravnost obračunavaju se kao prekovremeni rad.

U karlovačkoj i ogulinskoj bolnici koje smo kontaktirali kažu nam isto – Zakon poštujemo, plaće za siječanj isplaćene su prema novom kolektivnom Ugovoru, a tako ćemo raditi i dalje, unatoč teškoćama u kojima se bolnice zbog toga nalaze.

U ova krizna vremena možda nije najpogodniji trenutak za implementaciju novog kolektivnog ugovora, jer se stvara dodatni teret zdravstvenim ustanovama koje su ionako u teškom položaju, kaže ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nedjeljko Strikić. Karlovačka bolnica tako mjesečno mora izdvojiti 550 tisuća kuna više nego do sada, samo za plaće, a porastom cijena energenata, te uvođenjem PDV-a na lijekove troškovi rastu još više.

Slična situacija je i u Ogulinu, potvrđuje nam ravnatelj tamošnje Opće bolnice Krunoslav Cindrić, te dodaje kako je u ovoj bolnici provođenje kolektivnog ugovora imalo velik utjecaj na budžet, jer gotovo da nema mogućnosti za plaćanje energenata, lijekova, te drugih potraživanja.

Karlovačka bolnica zadnjih pet godina poslovala je u plusu, no provođenjem ovog kolektivnog ugovora to će biti teško ostvariti ove godine. Razgovore s Ministarstvom zdravlja imali su predstavnici ogulinske bolnice, no trenutno nema konkretnih rješenja novonastale situacije.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u 2012. godini obračun dežurstva državni proračun stajao je 80 milijuna kuna, a novim kolektivnim ugovorom u ovoj godini izdvajat će se 250 milijuna kuna. Može li si to naša država doista priuštiti, ili doktor Strikić ima pravo kada kaže da je vrijeme za implementaciju pogrešno izabrano? U mjesecima pred nama ćemo vidjeti, no podsjetimo samo kako karlovačka bolnica ionako ide u sanaciju koja je zatražena od Ministarstva, prema svemu sudeći bolje se ne piše ni ostalim zdravstvenim ustanovama. Nitko ne poriče da liječnici rade težak i odgovoran posao, no naša država nije u stanju podmiriti ni trenutne troškove velikog zdravstvenog sustava.