KABA

U Karlovcu obilježen Svjetski tjedan mozga

KARLOVAC –  Hrana ima veliki utjecaj na naš mozak, odnosno na psihofizičko zdravlje pojednica, naglasio je dr.med.Ervin Jančić na sinoćnjem predavanju povodom obilježavanja Svjetskog tjedna mozga. Organizator skupa pod nazivom “Antiskleroza party” bio je Rotary Club Karlovac – Dubovac. Između ostalog Jančić je za vrijeme predavanja pod nazivom „Mozartov efekt i hrana za mozak“ istaknuo kako konzumacijom sezonskog voća i povrća bogatim hranjivim tvarima dovodimo organizam do balansa neurotransmitera u mozgu, čime se produciraju hormoni sreće i zadovoljstva što rezultira lakšim razmišljanjem i bržim pamćenjem.

Uz hranu koja je zdrava i utječe na bolje psihofizičko stanje, uvijek je dobro poslušati i dobru glazbu. Za to se sinoć pobrinula mlada pijanistica i učenica 4.r. Glazbene škole Dora Bunčić. Izvela je Mozartovu sonatu u C-duru, a odavno je poznato kako upravo glazba ima velik utjecaj na našu psihu.

– Jedno od čuda Mozartove glazbe je da pogađa istu frekvenciju moždanih valova u jednom trenutku, sinkronizira lijevu i desnu hemisferu velikog mozga i time pobuđuje bolje razmišljanje, ali i osjećaj blaženosti i savršenstva, kazao je Jančić. Predavanje su održali i dr.med.Nedjeljko Strikić te dipl.ing.preh.tehnologije Vladimir Biondić. Moderatorica skupa bila je prof.Vesna Vyroubal, koja je kazala kako je cilj predavanja bio je upozoriti ljude koji donose odluke na psihofizički napor i stres te ih upoznati s prilagođenom prehranom kao i metodama relaksacije koje su u službi zaštite mozga i zdravlja.

A sinoćnji skup koji je održan u prostorima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Karlovac imao je i humanitarnu notu. Naime, prihod od kupnje ulaznica namijenjen je projektu restauracije starih učila Gimnazije Karlovac, čime bi se isti obnovili i ponovno stavili u funkciju. Tim učilima služio se inovator Nikola Tesla za vrijeme svog školovanja u karlovačkoj Gimnaziji. Rotary Club Karlovac – Dubovac njavljuje i internacionalizaciju ovog projekta.

omicron