Radionica capoeire u Centru za mlade Grabrik

KARLOVAC – U subotu 20. travnja u Centru za mlade Grabrik započinje radionica capoeire u terminu od 18 do 20 sati. Radionice će se redovito održavati svake subote u istom terminu do kraja lipnja.

Capoeira je afro-brazilska vještina u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe, kroz igru u nenasilnom okruženju. Nastala je fuzijom različitih kultura, a razvili su je afrički robovi u Brazilu kao izraz težnje za slobodom. Njezini afrički korijeni i danas se manifestiraju kroz muziku, pokrete i simboliku u samoj igri.

Vodeći se principima capoeire koji se zasnivaju na poštovanju i nenasilju, te promicanju jedinstvenosti i različitosti svakog pojedinca, elementi capoeire koriste se kao pedagoški alat za socijalni i osobni razvoj, te izgradnju pozitivnog karaktera i interkulturalno učenje. Osim toga, capoeira doprinosi razvoju koncentracije, koordinacije pokreta, snage i fleksibilnosti, a velik naglasak na improvizaciji potiče maštu, kreativnost i slobodu pokreta. Treninzi uključuju i sviranje brazilskih instrumenata i pjevanje, što razvija osjećaj za ritam i muzikalnost.

Voditelj radionice je profesor capoeire Nikola Orešković, koji je ujedno i mentor Capoeira Amazonas akademija na području Hrvatske. Capoeira Amazonas Hrvatska dio je međunarodne organizacije Uniao Capoeira Pontape sa sjedištem u Rio de Janeiru.

Radionica je namijenjena mladim osobama od 15 do 30 godina. Svi koji žele sudjelovati na radionici trebaju se prijaviti na 422 347, 091 422 3472 ili na sandra@czm-grabrik.hr.