web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Započela 3. faza sanacije Odlagališta otpada Ilovac

KARLOVAC – Nakon što je gotovo tri mjeseca bila odgađana zbog loših vremenskih uvjeta, krenula je 3. faza sanacije Odlagališta otpada Ilovac. Vrijednost radova 3. faze je 2,354 milijuna kuna, a rok završetka je 180 dana od početka radova, odnosno očekuje se u kolovozu ove godine.

Tako će biti saniran gornji pokrovni sloj drugih dviju ploha (do bajera, kao i ploha uz šumu), uređen obodni kanal s taložnicama za oborinske vode oko cijelog tijela Odlagališta te izgrađena privremena cesta na samom Odlagalištu, a radove izvodi GT trade iz Splita.

Inače sanacija Odlagališta otpada Ilovac započela je 2007. godine, a u dosadašnje dvije faze sanacije uloženo je više od 10 milijuna kuna. Riječ je o jednom od najvećih projekata Čistoće, a financiranje sanacije osim ove gradske tvrtke pomažu i Grad Karlovac te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u omjeru 50:50 %.

U prvoj i drugoj fazi sanacije izgrađena je pristupna cesta, vaga, sustav za pranje kotača kamiona, te nadstrešnica za obradu korisnog otpada. Također, formirani su ”bokovi” tijela Odlagališta, završni pokrovni sloj dviju ploha, otplinjavanje dviju ploha, kao i sustav cjevovoda sa visokotemperaturnom bakljom za prikupljanje i spaljivanje plina. Osim toga, uređene su privremene ceste na samom Odlagalištu, dio Odlagališta je hortikulturno uređen, a izveden je i niz manjih radova koji unaprjeđuju rad Odlagališta i samo funkcioniranje na njemu.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/sanacija_ilovac/*{/rokbox}