web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Predstavljena poštanska marka na kojoj je prikazan Tounjski most

TOUNJ – Općina Tounj službeno je predstavila svoju poštansku marku. Riječ je o prvoj marki općine na kojoj se nalazi Tounjski dvokatni kameni most. Ovom poštanskom markom, Tounj će biti prezentiran po čitavom svijetu što će imati veliki značaj u turističkoj promidžbi općine, ali i Karlovačke županije.

U cilju očuvanja kulturne baštine Republike Hrvatske često se izdaju poštanske marke sa znamenitim spomenicima, mjestima i osobama. Marka koja prikazuje stari most u Tounju 903 je koja je od 1991. godine izdana od strane Hrvatske pošte.Tounjski most potječe iz 1775. godine, dok je 1836. sagrađen drugi kat mosta. U Drugom svjetskom ratu, točnije 1943. godine srušen je gornji kat mosta. 1992. godine vraćen je prvi kip rimskog vojnika na most.

Prigodni poštanski blok Mostovi i vijadukti uz Tounjski most prikazuje i željeznički most u Zagrebu. U bloku su dakle dvije marke, a izdano je 30 tisuća primjeraka. Poštanska marka u Tounju je razgrabljena već u prvih nekoliko sati, a prvo pismo poslao je općinski načelnik Ivica Sopek.

Marku Tounjskog mosta dizajnirala je Ivona Đurić Đogić, a karlovačko filatelističko društvo izdalo je prigodnu omotnicu, te žig.

U cilju promicanja filatelije u Područnoj osnovnoj školi Lucija Capan Tounj postavljena je prigodna izložba koju mještani mogu razgledati sljedećih tjedan dana.

 

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/tounj/*{/rokbox}