web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Ulaskom u EU meso i mlijeko jeftiniji, cijene režija na istoj razini

KARLOVAC / HRVATSKA – Ulazak u Europsku uniju građanima bi trebao donijeti i pad nekih cijena. Prema najavama cijene mesa, mesnih proizvoda, te mlijeka i mliječnih proizvoda trebale bi biti umanjene i do 30 %. S druge pak strane cijene robe široke potrošnje, kozmetike, odjeće i obuće ostati će na istoj razini.

Većinu naših sugrađana veseli činjenica da će cijene hrane padati, bez obzira na kvalitetu te iste hrane. Dokaz je to da se u Hrvatskoj sve teže živi, no kako smo postali majstori u preživljavanju iz mjeseca u mjesec, svaki pad cijena nas razveseli – jer pomislimo, možda i naivno, da će biti lakše.

Planirate li kupnju rabljenog automobila iz neke od zemalja Europske unije pričekajte do 1. srpnja, jer prema najavama, uvoz većine modela znatno će pojeftiniti. Oni koji imaju kredite ne trebaju se previše veseliti – nižih kamata vjerojatno neće biti. Režije će ostati na istoj razini kao i sada – naime monopol će ostati na tvrtkama u vlasništvu države ili lokalne samouprave.

Građani će se lakše liječiti u Europskim zemljama u hitnim situacijama, ali redovito liječenje i dalje će se provoditi u Hrvatskoj. Nakon srpnja moći ćete raditi bez radnih viza u desetak članica EU.

Svi hrvatski građani imat će pravo studirati u bilo kojoj zemlji EU pod istim uvjetima kao i državljani te zemlje. U zemljama gdje je školarina besplatna, besplatna će biti i za hrvatske građane.

Ostaje nam pričekati srpanj i ulazak u EU, nakon toga mnoge stvari će biti jasnije, te ćemo najlakše procijeniti koliko dobrih stvari, a koliko loših ulazak u Uniju nosi sa sobom.