KABA

110. brigada slavi 22 godine od ustroja, predviđene brojne aktivnosti

KARLOVAC – 28. lipnja 1991.na starom gradu Dubovcu osnovan je prvi bataljun Zbora narodne garde koji je bio jezgra za osnivanje karlovačke 110. brigade Hrvatske vojske. Udruga pripadnika 110 brigade svake godine svečano obilježava ustrojavanje vojne postrojbe koja je stajala na braniku Domovine u najtežim danima. Tako će biti i ove godine kada slave 22 godine od ustroja brigade.

Ratni put 110. brigade započeo je upravo na starom gradu Dubovcu, te u prostorima DVD-a Mahično. Bila je to prva mobilizacija Oružanih snaga Republike Hrvatske na prostorima Karlovačke županije. Prva borbena zadaća počela je 30. srpnja 1991. godine odlaskom dijela postrojbe u Lasinju, a zatim u Topusko, te na Slunjska brda i Turanj. Upravo s ciljem prisjećanja na ratni put brigade šestu godinu za redom organizira se biciklijada u organizaciji Pedale laganini.

Brojke od 109 poginulih i 438 ranjenih branitelja govore o značaju brigade kojom je prošlo više od sedam tisuća i petsto ljudi. Podaci kako su krevete dobivali iz dječjih vrtića, hranile su ih velike tvrtke, a u rat su kretali sa malo oružja i bez vojnih odora, zacijelo nisu poznate mlađim generacijama, no veliko srce hrvatskih branitelja kucalo je za slobodu.

Jedan od najvažnijih događaja koji će obilježiti 22. godišnjicu osnutka brigade je svakako postavljanje spomen ploče na zgradi Californije. Ploča će biti posvećena svim poginulim braniteljima satnije Wolf, a osobito zapovjedniku Zdenku Čorku Wolfu.

No, valja istaknuti kako čitav niz godina pripadnici 110. brigade dan svog ustroja obilježavaju streljačkim turnirom, koji je otvoren svim građanima. Streljački turnir na rsporedu je sutra u 9 sati na streljani Jamadol.

Podsjetimo još kako biciklijada kreće sutra u 7,30 sa Turnja, u 9,15 očekuje se dolazak u Lasinju, a u 12 sati u Topusko.

28. lipnja je središnje obilježavanje, koje kreće od jutarnjih sati polaganjem vijenaca na spomen obilježjima, u 16,45 predviđeno je otkrivanje ploče na Californiji, a u 18,30 sati sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva. Svi branitelji i ostali građani pozvani su da se priključe nekom od ovih događanja.