KABA

Nema redovne dislokacije na priobalju, no karlovački vatrogasci spremni za izvanredne

KARLOVAC – S obzirom da je Karlovačka županija najbliža primorskom dijelu Hrvatske koje je ljeti najviše pogođeno požarima, donesena je odluka da vatrogasci s područja naše županije ove godine na redovne odnosno trajne dislokacije neće ići. Naši će vatrogasci ići prema zapovjedi samo na izvanredne dislokacije, do Splita, dok će sve južnije pokrivati postrojbe koje djeluju na području tih županija, a koje će biti na redovnim dislokacijama, kazao nam je zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković.

Prošle godine organizacija je bila krivo postavljena, napominje Franković, posebice kada je gorilo u Perjasici, Kosijerskom selu i Ličkoj Jasenici u isto vrijeme, pa se činilo da postoji deficit vatrogasaca. Županijska zajednica broji tisuću operativaca, no nedostaje opreme. Novo vodstvo županijske zajednice stoga će ove godine opremu nabavljati ”ad hoc”, a za iduću će donijeti plan nabave opreme.

Jedan od razloga izostanka redovnih dislokacija je i smanjivanje financijskih troškova. Dislokacije koštaju, znalo se dogoditi da ponekad u redovnim dislokacijama nema intervencija, a da se po povrtaku vatrogasci šalju na one izvanredne. Stoga istiće Franković, 50-ak karlovačkih vatrogasaca može biti spremno u roku od 2 sata za polazak na izvanredne intervencije, odnosno vatrogasci s područja Karlovačke županije bit će u pripravnosti. Jer dovoljan broj ljudi zasigurno se može skupiti, pogotovo karlovačkih vatrogasaca koji su uvijek tu i pričuvna su, ali i udarna snaga u gašenju priobalja, što su dokazali prošlog ljeta u Selcu te Skradinu.