nuff

NORVEŠKA – Već desetu godinu zaredom, od 14. do 23. lipnja, održan je Nordic Youth Film Festival (NUFF) na samom sjeveru Norveške. U gradiću Tromso, koji se smjestio iznad sjeverne polarnice, za vrijeme polarnog dana, drugu godinu zaredom gostovali su članovi Kinokluba Karlovac.

Uz pedesetak sudionika iz deset zemalja, Marija Markezić i Filip Trezner otputovali su u Tromso kako bi sudjelovali u radionici igranog filma. Sudionici podijeljeni u pet radnih grupa tijekom prvih sedam dana boravka u Norveškoj odradili su sve faze izrade filma – od pisanja scenarija, produkcije, snimanja, montaže, pod vodstvom poznatih i renomiranih imena norveške filmske industrije. Do petka je snimljeno čak šest kratkih igranih filmova različite tematike. Mladi filmaši iz svih krajeva svijeta imali su potpuno slobodu u kreativnom procesu stvaranja filma – od izbora žanra i razrade teme i ideje do snimanja i montaže, naravno uz potporu domaćina i mentorstvo profesionalaca.

Svi filmovi prikazani su na svečanom otvaranju Festivala u petak u gradskom kinu, a svi oni bit će prikazani i u rujnu na festivalu u Karlovcu. Posljednji vikend, Festival su obilježile projekcije filmova mladih autora iz cijeloga svijeta, a zanimljivo je da je film koji govori o ratu u Bosni i Hrvatskoj “To See” osvojio prvo mjesto u kategoriji od 19 do 21 godine, a snimila ga je grupa autora iz Švedske.

Predstavnici Kinokluba, osim što su sudjelovali u radionicama, dogovorili su i nova gostovanja na festivalu u Karlovcu, prikazivanje brojnih filmova te ostvarili nove kontakte i poznanstva sa međunarodnih festivala, na kojima će se u dogledno vrijeme predstaviti i naš karlovački festival. A već tradicionalno, domaćini NUFF-a, kao partnerskog festivala FRFF-a, u rujnu će posjetiti Karlovac. Ovoga puta ne samo u sklopu Four River Film Festivala, već i kao sudionici Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladeži – preddogađanju FRFF-a, koje će poslužiti kao platforma za dodatnu suradnju međunarodnih festivala filmova mladih autora te organizacija koje poučavaju mlade filmskoj umjetnosti.

– Ovih 10 dana u Norveškoj u Tromsu bilo je zaista nevjerojatno iskustvo. Festival i svi mladi ljudi koji ga organiziraju i koju su sudjelovali su izuzetno talentirani i bila nam je čast raditi s njima. Cijeli dan i noć sijalo je sunce i sve je iznimno skupo, ali za ovakvo iskustvo i nova poznanstva i prijateljstvo definitivno se isplatilo. Posebice nam je drago što smo uspjeli dogovoriti međunarodne suradnje tako da ćemo dio ovih mladih filmaša moći sresti i u Karlovcu, izjavili su Marija i Filip.