web karijera 1160*120
web struka 1160*120

ROZP: Počele presude u korist potrošača

KARLOVAC – Regionalna organizacija zaštite potrošača javlja kako je Prekršajni sud u Karlovcu po prvi puta presudio u korist potrošača u borbi protiv Gradske toplane.

U obrazloženju presude jasno su iskazane sve nezakonite radnje svih subjekata u ovoj kako to u ROZP-u kažu, nepoštenoj poslovnoj praksi, koje su nanijele nemjerljivu štetu dijelu karlovačkih potrošača.

U slučaju jednog karlovačkog potrošača koji se iz centralnog toplinskog sustava izdvojio u rujnu prošle godine, Državni inspektorat, Odsjek inspekcijskog nadzora u Karlovcu po prijavi Gradske toplane pozvao ga je na obavijesne razgovore te izdao Obvezni prekršajni nalog, odnosno kaznu od tisuću kuna zbog samovoljnog izdvajanja iz sustava centralnog grijanja.

Sada je Prekršajni sud ustanovio kako se taj korisnik izdvojio po zakonu, iako bez suglasnosti, s obzirom da Gradska toplana nije sklopila Ugovore s korisnicima pa on nije imao od koga tražiti odobrenje. U obrazloženju također stoji kako žalba na ovakvu presudu nije moguća.

Iz ROZP-a kažu kako ne znaju imaju li potrošači koji su platiti kaznu po Obveznom prekršajnom nalogu pravo na zahtjev za povrat sredstava, pretpostavljamo da zbog procedure jer nisu na vrijeme izjavili žalbu, ne mogu dobiti povrat sredstava.