web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Potpisani ugovori o razminiranju na području Karlovačke županije

KARLOVAC – U Uredu župana jutros su potpisani ugovori s izvođačima radova na poslovima razminiranja u Karlovačkoj županiji. Radi se o projektima iz Programa Europske unije za Hrvatsku, IPA 2009, kojim će u općinama Karlovačke županiji biti financirano razminiranje u visini 1,5 milijuna eura.

Od toga EU financira gotovo 1.168.885,16 eura, a ostatak je financiran iz državnog proračuna. Korisnik ovog projekta, koji bi trebao biti završen do kraja veljače iduće godine, je Hrvatski centar za razminiranje.

– U sklopu programa “Razminiranje na ratom pogođenim područjima” Karlovačka županija je, zajedno s ovih 1,5 milijuna eura, povukla 4,5 milijuna eura. Prema mojim spoznajama bit će na raspolaganju još nekih 200 tisuća eura, a ove godine udružujemo i 350 tisuća kuna s ITF-om, što je ukupno 70 tisuća metara četvornih za razminiranje. Sada na području Karlovačke županije imamo 65 kilometara minski sumnjivih područja i 21,5 kilometara miniranog područja, rekao je karlovački župan Ivan Vučić.

Projekt obuhvaća tri zasebna projekta razminiranja, kojim će se razminirati oko 1,5 milijuna četvornih kilometara na području općina Cetingrad, Rakovica, Generalski Stol, Barilović i Josipdol.

– Problem minski sumnjivog područja trenutno u Hrvatskoj ima 12 županija. Karlovačka županija je četvrta po veličini, strukturi i sadržaju minski sumnjivog prostora. Iz proračuna RH godišnje se izdvaja oko 170 milijuna kuna za usluge razminiranja za svih 12 županija. Ovo što smo mi postigli sinergijom znanja i iskustva kroz IPA 2009 i veličinu od 32 milijuna kuna, na način da smo oslobodili minski sumnjivi prostor u veličini od 4.200.000 četvornih metara, plus dodatnih 250 tisuća četvornih metara na Vajinom vrhu, dovoljno govori da imamo potencijal, ne samo u Centru za razminiranje, nego i u Karlovačkoj županiji, naravno uz potporu Vlade, istaknuo je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

Ugovore o poslovima razminiranja potpisali su direktori čije će tvrtke raditi na poslovima razminiranja, a to su tvrtke Istraživač, Diz-eko i Heksogen.

razminiranje2

 

Potpisivanju je prisustvovala i ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH Dijana Pleština.

– Ovo su novci koji su ostali od drugih svrha. Ono što ćemo raditi dalje, i što smo već počeli raditi, je sinergija svih nas te nekih ministarstava da bi se projekti razminiranja prezentirali EU i da na taj način dobijemo novac koji će ići na razminiranje, kazala je Pleština.