KABA

Koliko će trasa nizinske pruge utjecati na okoliš?

KARLOVAC / JOSIPDOL – Prije nešto manje od mjesec dana u Josipdolu je održana Javna rasprava o izgradnji nizinske pruge, na kojoj je najavljeno da će Studija utjecaja na okoliš biti gotova u listopadu. No, pitanje prolaska trase pruge nije upitno samo za ovu općinu, već i za grad Karlovac, ali i cijelu županiju.

Što ste kao čelni čovjek županije poduzeli oko pronalaska optimalne trase prolaska ravničarske pruge kroz Karlovac? Upitao je ovo SDP-ov Boris Ožanić karlovačkog župana Ivana Vučića. Projektantske tvrtke svakodnevno traže uvjete za projektiranje na trasi koja je po vama sporna, iako je prostorni plan izglasala županijska skupština.

Dali smo Česima i Talijanima da projektiraju trasu bez prethodne javne rasprave i studije utjecaja na okoliš. Koliko će ta trasa uništiti okoliš nije rečeno. Apsolutno sam za ravničarsku prugu, ali treba učiniti sve što prethodi jednom infrastrukturnom objektu, kaže Vučić.

Odgovor nije zadovoljio Ožanića koji pita je li nam u interesu izgradnja pruge ili svađanje s predstavnicima HŽ-a? Vučić kaže da su razgovori sa predstavnicima HŽ-a odrađeni u nekoliko navrata.

Listopad je sve bliže, a tada ćemo vidjeti hoće li Studija utjecaja na okoliš doista biti gotova i hoće li možda utjecati na planiranu trasu pruge.