KABA

20. obljetnica osnutka Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata

KARLOVAC – Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata za grad Karlovac u Domu oružanih snaga „Zrinski” danas je obilježila 20. obljetnicu svog osnutka.

Predsjednica Udruge Marija Pavičić istaknula je kako je Udruga osnovana u lipnju 1993. godine na zahtjev i potrebu roditelja da se mogu lakše nositi sa svojom boli, ali i da lakše mogu ostvariti svoja prava.

U svemu tome tada im je pomagalo Ministarstvo obrane i Odjel za skrb branitelja. Udruga je u samim počecima brojala 183 roditelja, da bi 1997. godine imala 382 roditelja. Svake godine umanjuje im se članstvo, tako da ova udruga sada broji 187 članova.

Od samog osnutka do danas Udruga brine za potrebe svojih članova, ali i uspješno surađuje i s ostalim braniteljskim udrugama, kazala Pavičić. Ona je još naglasila da su članovi udruge već u poodmakloj dobi.

– Imamo i oboljelih članova i onih u domovima koje obilazimo. Udruga je zaista potrebna jer našim članovima mali znak pažnje i lijepa riječ puno znači. Također, cijelo vrijeme članstvu pomažemo u ostvarivanju prava. Riječ je o pravima na invalidnine, mirovine, stambeno zbrinjavanje, kredite za poboljšavanje uvjeta stanovanja, dionice, zdravstveno osiguranje i sva prava koja im po Zakonu o braniteljima pripadaju. Nažalost, neka prava se ni do danas ne poštuju, naglasila je.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici ministarstva, Grada Karlovca, Karlovačke županije te udruga. Dodijeljene su zahvalnice osnivačima i gostima, nakon čega su okupljeni na Spomeniku poginulim braniteljima zapalili lampione i položili cvijeće.

udruga_poginulih1