KABA

Kretanjem do zdravog srca – poruka za Svjetski dan srca

KARLOVAC – Savjet za zdravlje Karlovačke županije od danas pa do četvrtka, 3. listopada, organizira obilježavanje Svjetskog dana srca na području županije. Provodit će se javno zdravstvene akcije, čiji je cilj povećati svjesnost javnosti o riziku oboljenja od bolesti srca i krvnih žila te potaknuti mjere za sprečavanje ovih bolesti. Danas ispred Zorin doma u Karlovcu te u Dugoj Resi kao i u Ozlju, od 8,30 do 11 sati, organizirane su aktivnosti mjerenja tlaka, šećera i kolesterola. Uz sve navedeno mogao se dobiti i savjet liječnika te vidjeti prikaz osnova održavanja života.

srce_3

Svi zainteresirani mogli su kući ponijeti promotivni materijal. Kao jedan od suorganizatora u obilježavanju sudjelovala je i Opća bolnica Karlovac, koja je na svojoj web stranici objavila nekoliko vrijednih savjeta kako čuvati svoje kardiovaskularno zdravlje, kazala nam je kardiologinja iz Opće bolnice Karlovac Sandra Jakšić Jurinjak.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/srce1.mp3}

A kako bi nam svima bilo bolje bitno je izbjegavati glavne uzročnike kardiovaskularnih bolesti, barem one koje možemo izbjeći, rekao je kardiolog iz Opće bolnice Karlovac Davor Horvat.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/srce2.mp3}

Stoga kako bi duže ostali zdravi i sačuvali srce i krvne žile moto ovogodišnje akcije glasi “Kreni do zdravog srca”. Na važnost kretanja podsjetio je Boško Milanković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/srce3.mp3}

Ove godine poseban naglasak obilježavanja Svjetskog dana srca stavljen je na mlade, jer prema riječima zamjenice ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije doktorice Biserke Hranilović, bitno je od malih nogu stjecati zdrave životne navike.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/srce4.mp3}

Svjetski dana srca obilježila su i djeca iz karlovačkih vrtića te sekcija nordijskog hodanja Matice umirovljenika Karlovac kao i sportski aerobic klub Dinamic.

srce1