KABA

Učenice OŠ Dubovac ispred Kinokluba na 51. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

KUTINA – Od 3. do 6. listopada, u Kutini je održana 51. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Osnovne škole Stjepana Kefelje iz Kutine, na kojoj je i Karlovac imao predstavnike. Kutinu su posjetile Lara Matejić i Maja Prahović, učenice šestih razreda OŠ Dubovac, predvođene Marijom Markezić ispred Kinokluba Karlovac, a na velikom platnu prikazan je animirani film Paradise, koji je nastao protekle zime, u sklopu projekta radionica igranog i animiranog filma koje Kinoklub Karlovac provodi sa učenicima osnovnih škola, pod pokroviteljstvom Grada Karlovca i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Dječja revija jedinstven je filmski festival posvećen isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca, a ove godine u natjecateljski program uvršteno je čak 70 filmova. Osim Lare i Maje, autori karlovačkog filma Paradise su Toni Kvaternik, Luka Ljubanović, Sara Magdić, Dora Vidaković i Matilda Zimet, uz vodstvo Marije i nastavnice Andree Grkovski-Zimet, a film je rađen tehnikom stop animacije plastelina.

Važno je napomenuti da je ova dječja revija jedan od najstarijih filmskih festivala, iz koje su tijekom godina proizašle neke od također veoma uspješnih filmskih manifestacija danas – naši karlovački Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, VAFI – međunarodni festival animiranog filma djece i mladeži u Varaždinu te DUFF – festival filmova djece i mladeži zemalja mediterana u Dubrovniku.