KABA

Prepucavanje se nastavlja – na Jelićeve izjave reagirao i SDP-ov Mateljan

KARLOVAC – Nakon koalicije Naprijed Karlovac reakcija na izjave gradonačelnika Damira Jelića stigla je i od kolege saborskog zastupnika i predsjednika ŽO SDP-a Damira Mateljana. U priopćenju, koji donosimo u cijelosti, stoji sljedeće:

“Gospodin Jelić aludira kako državna vlast „ne voli Karlovac” i ne ulaže, ne sufinancira projekte Grada, i to iz razloga jer je u Gradu na vlasti HDZ a na nacionalnoj razini SDP. Ovo je vrlo prozirna izlika za vlastite neuspjehe.

Jedini strojevi koji danas rade na infrastrukturi u Karlovcu, financira država tj. Hrvatske ceste. Radi se o gradnji rotora kod Kauflanda.

Da, činjenica je da je dio županijskih cesta prekategoriziran u lokalne, međutim gospodin Jelić prešućuje činjenicu da je i dio županijskih cesta prekategoriziran u državne što je omogućilo da se investicija gradnje novog mosta u Pokupju u potpunosti prebaci na Hrvatske ceste. Investicija preko 20 milijuna kuna, za koju su sredstva osigurana i gradnja počinje iduće godine.

Činjenica je da Vlada namjerava ukinuti kategoriju Područja od posebne državne skrbi i brdsko planinskih područja i da će se na taj način ukinuti direktne donacije Jedinicama lokalne samouprave u njihove proračune.

Moje je mišljenje da je krajnje vrijeme za takvu odluku te da se s njom kasni! Direktne dotacije države služile su mnogim JLS-ima, pogotovo u našoj županiji, ne za podizanje vlastite konkurentnosti, ne za podizanje financijskih i administrativnih kapaciteta već za uhljebljivanje političkih kadrova, kupnje skupih službenih vozila i slične nebuloze.

Apsurdno je da gradovi i općine na područjima od posebne državne skrbi gdje su svi zaposleni državni ili lokalni službenici, imaju veće proračune od onih Jedinica lokalne samouprave gdje većinu čine radnici koji rade u proizvodnji.

Apsurdno je da lokalne uprave na područjima od posebne državne skrbi broje desetke zaposlenih a njihovi čelnici imaju primanja kao da vode super razvijene sredine!

Sredstava (novaca) za projekte JLS-a ima na pretek, ta se sredstva nalaze u strukturnim i kohezijskim fondovima EU.

Međutim da bi se došlo do tih sredstava potrebno je imati stručne ljude u lokalnim upravama koji su sposobni osmisliti, aplicirati projekte. Nije krivica države što takvih kadrova nema, krivica je na onima koji vode kako Karlovac tako i druge Općine i Gradove koji nariču nad sudbinom da više nisu „povlašteni”.

Meni je jasno da se je teško naviknuti da su prošla vremena kada ste mogli nazvati stranačkog kolegu u nekom od Ministarstava te dobiti novac bez obzira što niste imali ama baš nikakav konkretan projekt.

Gotova su vremena kada je država bacala novac na gradnju mostova koji vode u Nigdjezemsku!

Što se tiče izjava o Saboru, o „dizanju ljevice” u petak. Gospodin Jelić je saborski zastupnik, čija je dužnost, za koju prima plaću, da bude u petak u saboru te da digne ili ljevicu ili desnicu, potpuno svejedno. Međutim ja kolegu Jelića ne vidim u saborskim klupama ni u petak ali ni u ponedjeljak, ni u utorak, ni u srijedu, ni u četvrtak. Ispada da je gospodin Jelić prisiljen na dužnost saborskog zastupnika.

Izjave o Staljinu i Hitleru uopće ne želim komentirati, takve nebuloze očito su dio svjetonazora i razlog zašto je gospodin Jelić član HDZ-a, dok sam ja član SDP-a, razlike postoje.

I na kraju, gospodin Jelić i nije tako mlad, zapravo jednako je mlad poput mene a ja se sjećam tisuće radnika koji su svakog jutra punili pogone Jugoturbine, Konteksa, Juniora,Že-Če-a i drugih karlovačkih tvrtki kojih više nema. Radnike iz tih tvrtki nisu otjerale četničke granate već privatizacija koja se odigrala 90-tih.”

Ubrzo je stigao i odgovor na prozivke iz Gradske uprave.

“vezano uz izjavu g. Damira Mateljana, saborskog zastupnika i predsjednika Županijske organizacije SDP-a Karlovačke županije da “jedine strojeve koji danas rade na infrastrukturi u Karlovcu, financira država, tj. Hrvatske ceste”, želimo podsjetiti na neke činjenice.

Grad Karlovac je sa Hrvatskim cestama d.o.o. potpisao sporazum o izgradnji rotora Novi Centar u Karlovcu 30.08.2012.g. Na temelju tog sporazuma, Grad Karlovac je ishodio lokacijsku dozvolu, potvrdu glavnog projekta i rješenje o produženju roka važenja potvrde glavnog projekta, dao izraditi dokumentaciju za provođenje javne nabave, te riješio imovinsko pravne poslove. Grad Karlovac će izvršiti hortikulturno uređenje rotora Novi Centar, a Hrvatske ceste d.o.o. će izvršiti rekonstrukciju raskrižja i izgraditi predmetni rotor, kao i ishoditi uporabnu dozvolu.”, kaže glasnogovornica gradske uprave Ana Župančić.