KABA

Četiri tjedna na Siciliji; Karlovčani upoznali tradicionalnu talijansku kuhinju

KARLOVAC – Karlovački Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje danas je organizirao konferenciju za medije povodom završetka projekta „Putuj, uči, kuhaj”. Kroz ovaj projekt petnaest mladih nezaposlenih kuhara iz Karlovačke županije imalo je priliku sudjelovati na stručnoj praksi na Siciliji u Italiji.

kuhari1

Cilj projekta bio je mladim nezaposlenim kuharima proširiti znanja i vještine iz njihove struke koja se zahtijevaju na tržištu rada kako bi se povećala mogućnost njihovog zapošljavanja. Kroz četiri tjedna boravka na Siciliji mladi kuhari upoznali su se s talijanskom tradicionalnom kuhinjom, ali i tamošnjom kulturom.

kuhari2

Barcellona Pozzo di Gotto grad na Siciliji u kojem je boravilo četrnaest kuhara i jedna kuharica iz Karlovačke županije u sklopu programa koji je upravo završen

Projekt koji će kuharima omogućiti bolju zapošljivost u potpunosti je financiran sredstvima EU kroz Program za cjeloživotno učenje, potprogram Leonardo da Vinci u iznosu od 35 tisuća eura, kazao je Žarko Vukobrat, pročelnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područna služba Karlovac. A da su se u Italiji snašli odlično, potvrdio je to mladi kuhar Danijel Novaković koji je još sa četrnaest kolega kuhao u najboljim restoranima na Siciliji. Ovaj projekt inače je plod visoke stope nezaposlenosti na području naše županije te promišljanja stručnjaka iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kako im konkretno pomoći kod zapošljavanja, rekao je Robert Babić, rukovoditelj odjela za analitiku HHZ Područna služba Karlovac.

kuhinja3

Nadamo se da će ovi mladi i sada dodatno obrazovani kuhari s preporukama eminentnih sicilijanskih kuhara i slastičara biti zanimljiva radna snaga brojnim poslodavcima, a možda se koji od njih odvaži pa u Karlovcu otvori talijanski restoran.