KABA

Hrvatski sabor odlučio – na referendumu ćemo odlučivati o braku

ZAGREB – Hrvatski sabor je odlučio – građani 1. prosinca izlaze na referendum o braku. Za raspisivanje referenduma na taj datum glasalo je 104 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a petero suzdržanih. Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor predložila je saboru da se referendumsko pitanje pošalje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Kolege zastupnici nisu je podržali. Protiv njenog prijedloga glasalo je 75 zastupnika, a samo 39 ih je bilo za.

Ukoliko većina građana na referendumu odluči da se brak treba definirati kao zajednica muškarca i žene, takva odredba će direktno ući u Ustav RH. Definicija braka uvrstit će se u članak Ustava kojim se štiti obitelj.

Ovo će biti treći državni referendum u povijesti Hrvatske, a prvi koji se raspisuje temeljem prikupljenih potpisa građana. Dovoljan broj potpisa svojevremeno su uspjeli sakupiti još samo sindikati, koji su se u vrijeme vladavine HDZ-a borili protiv izmjena Zakona o radu. Taj referendum, međutim, nikad nije održan.

Građansku inicijativu “U ime obitelji” svojim je potpisima poduprlo više od 740 tisuća građana, a njihove su potpise inicijatori Saboru predali još prije četiri mjeseca.