KABA

Platane u Kasaru ipak ostaju – samo će opasne biti porušene

DUGA RESA – Iako je gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić najavio kako će platane u Kasaru biti srušene u studenom, čini se kako od toga ipak ništa. Opasne platane treba ukloniti, ali ostale dodatno analizirati kako bi se vidjelo što s nima, zaključak je javne rasprave održane u Demokratskom rasadniku na kojoj se odlučivalo o sudbini ovog drveća koje sve više muči stanovnike dugoreškog Kasara.

To je predložio Boris Liović iz Šumarskog instituta u Jastrebarskom predstavljajući analizu platana iz 2008. godine. One imaju hortikulturnu vrijednost i to im je jedina pozitivna strana, dok je negativnih znatno više.

– Stabla imaju jako korjenje koje sve diže, sjemenke ulaze stanarima u stanove, cvjetovi te plodovi zaštopavaju oluke, stabla su izuzetno visoka i loše su ili nisu uopće orezivana pa postoji velika opasnost od pada grana. To je najgore u cijeloj priči, objašnjava Liović.

S tom pričom nije se složio Denis Frančišković iz Eko Pana. Kaže studija kasni 5 godina, sada smo tu gdje jesmo. Ali što smo mi radili od 2008, godine i što bi se dogodilo da se nekome nešto loše dogodilo, tko bi odgovarao, pita Frančišković.

Pitanje je prvenstveno upućeno dugoreškom Komunalnom koje je tražilo od Grada sredstva za uklanjanje, no 2 milijuna kuna u proračunu nije bilo, odgovara tehnički direktor Željko Kučinić te nadodaje kako nije istina da platane nisu orezivane, štoviše za svako orezivanje tražio se savjet stručnjaka.

Kučinić je mišljenja da su platane još jučer trebale biti porušene, jer zaista ugrožavaju prije svega ljudske živote. S njim se pak slažu i stanovnici Kasara. Pozdravljaju brigu ekologa, no ljudski život je ljudski život.

– Za nas stanare nije važno dižu li platane asfalt, nama je važno da nam one ne vise iznad glave. Tko nezna kako to izgleda, kada bude oluja, dobrodošli ste u Kasar i stanite ispod tog stabla. I neće nam nedostajati te platane idućih 5 ili 10 godina dok se ne izrastu nova stabla, priča Vjekoslav Tutek, stanovnik ulice Kasar.

No stabla će, čini se još neko vrijeme ostati dok se ne napravi nova analiza njihova stanja. Koliko će ona koštati i tko će je platiti, ne zna se, pročelnik Mladen Rakočević kaže kako je proračun još u izradi. Samo da novu analizu stanovnici Kasara ne čekaju novih 5 godina ili da posljedice nerušenja platana ne oduzmu nekom djetetu život. Pitanje je tko će za to preuzeti odgovornost?

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/platane_duga_resa/*{/rokbox}