KABA

Saborčani se prisjetili stradavanja i okupacije

KARLOVAC – 12. studenog prije točno 22 godine cijela je Hrvatska znala za Saborsko. O njemu se tih dana puno pisalo i govorilo, zvali su ga “malim Vukovarom”, a danas smo od svih zaboravljeni. Istina je da vrijeme ide dalje, ali nove generacije moraju znati što se ovdje dogodilo. Poručila je to danas iz Saborskog sudionica Domovinskog rata Kata Sertić, prisjećajući se tragičnih zbivanja u ovoj općini iz 1991. godine, kada su upravo na današnji datum živote izgubila 22 hrvatska branitelja i civila.


Sertić je okupljene predstavnike Ureda hrvatskog predsjednika, Ministarstva branitelja, Karlovačke županije, Grada Karlovca i okolnih općina, Policijske uprave karlovačke i braniteljskih udruga, kao i okupljene civile, podsjetila na dan pada Saborskog, kada su Saborčani bili prisiljeni napustiti svoje domove bježeći pred neprijateljem. Toga dana pripadnici paravojnih formacija potpmognuti snagama JNA, napali su ovu mnalu općinu, te s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova srušili sve kuće i župnu crkvu te uništili mjesto do temelja.


Načelnik Marko Bićanić složio se u ocjeni da je Saborsko danas od svih zaboravljeno. Drago mu je, kaže, da ih se netko sjeti makar i na ovu tragičnu obljetnicu, ali svjestan je, nažalost, da Saborsko nije mjesto koje čeka blistava budućnost. Gospodarska situacija teška je i u mnogim većim hrvatskim gradovima, pa načelnik nije previše optimističan niti kada se radi o ovom malom mjestu na samoj granici Karlovačke županije s Likom. Dolasku industrije u njegov kraj Bićanić se ne nada, a jedinu šansu za budućnost i oporavak općine vidi u turističkom potencijalu, oslanjajući se pritom na činjenicu da se Saborsko dijelom nalazi na području Plitvičkih jezera te da se prostornim planom nacionalnog parka predviđa izgradnja ulaska u park i sa njihove strane.


Nakon procesije i polaganja vijenaca na spomeniku žrtvama Domovinskog rata i prigodnog govora sjećanja na žrtve stradavanja i okupacije Saborskog, održana je misa zadušnica u crkvi Sv. Ivana Nepomuka, koju je predvodio gospićko-senjski biskup, mons. Mile Bogović.


{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/Saborsko_2013/*{/rokbox}