Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa – PU Karlovačka priključuje se prigodnim letkom

KARLOVAC – Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa obilježava se 17. studenog, a ovaj dan nevladine udruge u Hrvatskoj obilježavaju od 2004. godine. Jedan od ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2011. do 2020. godine je smanjenje broja smrtno stradalih za 50 posto. Time bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih sto tisuća stanovnika.

Obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa na razini Karlovačke županije, ove će se godine priključiti i Policijska uprava karlovačka te Savjet za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije, koji su zajedničkom suradnjom izradili prigodni letak. Njime nastoje upozoriti i podsjetiti sudionike u prometu kako su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih osoba te da u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada milijun i tristo tisuća ljudi, dok ih 50 tisuća bude ozlijeđeno. Uz to, 90 posto prometnih nesreća događa se upravo zbog grešaka vozača, a najčešći uzroci su brzina, alkohol, sigurnosni pojas te zaštitna kaciga.

Policija će, od sutra do 17. studenog, dijeliti ovaj prigodni letak sudionicima u prometu na području PU Karlovačke. Ovime će policija ukazivati na najčešće uzroke prometnih nesreća, kako bi se smanjilo stradavanje u prometu te podigla prometna kultura i stanje sigurnosti u cestovnom prometu na još višu razinu.

error: Content is protected !!