22. obljetnica stradanja, razaranja i mučnog progona hrvatskog stanovništva iz Slunja

SLUNJ – Građani Slunja danas su se prisjetiti razaranja grada i svoga progona. Pod motom “Da se ne zaboravi” u točno 10 sati u gradu Slunju oglasile su se sirene i crkvena zvona, a u gradskom parku kod spomen obilježja poginulima i nestalima te poginulim policajcima kod FINA-e položeni su vijenci i upaljene svijeće. Žrtvama slunjskog kraja kojih je bilo 349, poklonila su se izaslanstva vojske, policije, Karlovačke županije, Grada Slunja te predstavnici vlasti iz Cazina i Velike Kladuše, kao i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata.

slunj2

U sklopu programa služena je i sveta misa u crkvi Presveto Trojstvo nakon koje je u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana tribina također pod nazivom “Da se ne zaboravi”. Tribina je održana uz projekciju filma Vlade Butine. Predstavljena je i knjiga “Prsten mira i majčinske ljubavi” autorice Slavice Bilić. Na tribini je govorio ravnatelj Hrvatskog memorijalnog – dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor. Danas na 22. godišnjicu stradanja, razaranja i mučnog progona hrvatskog stanovništva sa svojih ognjišta, Slunjani su se prisjetili tih nemilih događaja s tugom, ali sretni što ih se sjećaju u miru i slobodi. U Slunj je stigao točno pred godinu dana oslobođen umirovljeni general Mladen Markač. General je Slunjanima poželio bolji život.

-No na putu do boljeg života moramo naučiti opraštati, poručio je general Markač dodajući kako u njegovu srcu nema mjesta za mržnju.

– Pozivam vas da izbacite mržnju jer oprostiti ne znači zaboraviti. Moja osobna želja je da djecu odgajate u slozi, ljubavi, miru, i da s ponosom govore o svojim očevima i djedovima koji su bili u Domovinskom ratu. Na tom putu želim vam bolji život dragi prijatelji, rekao je general.

Slunj danas, 22 godine nakon progona, kreće putem ljubavi, ali i putem vjere, vjere u bolje sutra, kazao je gradonačelnik Željko Rendulić. Osim nezaposlenosti Slunj muči još jedan snažan problem, a to je loša demografska slika. Naime 1991. godine – godine kada su mnogi Hrvati prognani iz tog gradića, on je brojio više od 10 tisuća stanovnika, a danas, 22 godine nakon, u Slunju živi samo nešto više od 5 tisuća ljudi, koji danas, a ni sutra neće zaboraviti 349 žrtava koje su život dale za Slunj.

error: Content is protected !!