KABA

Institucije presporo rješavaju slučajeve nasilja nad ženama

KARLOVAC –  Problema nasilja nad ženama ovih se dana prisjeća cijela Hrvatska, jer se 22. rujna, prije 14 godina dogodio trostruki zločin na zagrebačkom Općinskom sudu, kada je Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić. U znak sjećanja na ovaj tragičan događaj 22. rujna je proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Iako je ubojstava manje, nasilje nad ženama, odnosno obiteljsko nasilje i dalje je gorući problem našeg društva. Sustav ne funkcionira, odnosno pravosuđe je i dalje najsporija karika u lancu. Rješavanje slučajeva čeka se i nekoliko godina.

Žrtva kad prijavljuje nasilje mora to i dokazati, a zlostavljač mora samo iskazati sumnju, tvrde u Ženskoj grupi Korak.

Brojnim primjerima predstavnice Udruga pokušale su pokazati kako Zakon često ide na ruku zlostavljačima, primjer je viđanje djece. Naime očevi imaju pravo vidjeti dijete ako je smještano u Sklonište, a majke teško ostavrauju pravo na isto ako je situacija suprotna, odnosno dijete je kod oca.

Jedna od žrtava nasilja pristala je ispruičati svoju priču. Ona je u Skloništu već neko vrijeme, no i dalje postoji strah, jer smatra da veze koje njen suprug ima u nadležnim službama nju dovode u nepovoljan položaj, svjedoči i kako je nekoliko puta ona dobila kaznenu prijavu, te zabranu pristupa suprugu, iako je sama žrtva nasilja.

Zaključak je kako pravosuđe, ali i ostale institucije moraju brže raditi i na vrijeme pružiti zaštitu žrtvama nasilja.