KABA

90. rođendan KUD-a Rečica

REČICA – Veliki jubilej idući tjedan slavi i Kulturno-umjetničko društvo Rečica. Ovaj KUD najstariji je u Karlovačkoj županiji i djeluje neprestano od davne 1923. godine.

Članovi KUD- Rečica svoj će veliki jubilej proslaviti koncertom u Zorin domu u četvrtak, 28. studenog od 19 sati. Bit će to pregled svega onoga što je društvo radilo posljednjih 90 godina, jer KUD Rečica trenutno broji stotinjak članova, a u Rečici nema kuće iz koje netko nije bio član društva.

Članovi društva desetljećima njeguju izvorne rečičke pjesme, plesove, običaje i narodnu nošnju. Najveće bogatsvo Rečice je rečička narodna nošnja koja pripada pokupskom tipu narodne nošnje, ali se i znatno razlikuje od ostalih pokupskih nošnji po bogatim i osebujnim vezovima, bojama, utkanim ukrasima i našivenim nakitom. I muška i ženska nošnja prožeta je motivom divlje ruže.

Prije koncerta u Zorin domu, KUD će svoje folklorno znanje predstaviti večeras u svom mjestu na koncertu koji organiziraju za sve one koji nisu u mogućnosti sudjelovati na njihovom velikom jubileju. Ulaz na oba koncerta je besplatan.