KABA

I karlovački prosvjetari ogorčeni najavljenim smanjenjem plaće

KARLOVAC – Nadolazeći božićno-novogodišnji blagdani za učitelje i profesore bit će skromniji nego ikada ranije. Naime, zaposlene u osnovnim i srednjim školama šokirala je jučer blagdanska “čestitka” Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno najava da im u prosincu neće biti isplaćene cjelokupne plaće, već će im iznos plaće biti umanjen za troškove za prijevoz, prekovremene sate, dodatak na staž i smjenski rad.

– Dolaze blagdani, svi mi imamo djecu i unučad kojima bi željeli kupiti neku sitnicu, ali kako sada razmišljati o svemu tome? U našoj školi rade dvoje kolega koji putuju na posao iz Zagreba i jedna kolegica koja svakodnevno dolazi iz Ogulina, ona mi je rekla da će morati dizati kredit kako bi mogla putovati na posao – ogorčena je Biserka Šintić iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Dok će prosvjetari koji rade u mjestu stanovanja primiti nekoliko stotina kuna manje nego inače, za one koji na posao putuju iz drugih gradova, putni će troškovi odnijeti dobar dio plaće. Time im je, tvrde, ugrožena egzistencija.

– Živim u Zagrebu i svakodnevno dolazim na posao u Karlovac, što znači da ću primati oko tisuću kuna manje. Tu su i kolege koji rade na područnim školama koje nisu dobro povezane javnim prijevozom, oni će morati putovati automobilom i to će im prilično utjecati na kućni budžet – kaže Matija Deven, prof. hrvatskog jezika u OŠ Braća Seljan.

Ovakvim ponašanjem prema prosvjetarima, Hrvatska nikada neće postati zemlja znanja, upozorava struka.

– Svi smo mi visokoobrazovani, i ovo nas kao struku degradira. Ovakav odnos prema struci imat će i dugoročne posljedice. Tko će nakon ovoga poželjeti raditi u školi? Doći će do negativne selekcije i lošije kvalitete kadra, te na kraju do slabije kvalitete nastave – smatra Jelena Despot iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Ogorčeni najavama iz Vlade, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama uputio je ministru Željku Jovanoviću dopis kojim ga upozoravaju da se radi o kaznenom djelu. Ukoliko im ne bude isplaćeno ono što im pripada, najavljuju i kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu.