KABA

Sve teža vremena za obrtnike: Smanjeni komorski doprinosi, a obrti se i dalje zatvaraju

KARLOVAC – U nikad lošjim okolnostima Obrtnička komora Karlovačke županije donijela je i usvojila Program rada te Financijski proračun komore za 2014. godinu. Zatvaranje obrta, novi Zakon o obrtu koji niti u jednom segmentu nije dobar za obrtnike te drastično smanjenje komorskog doprinosa samo su dio lošeg poslovnog okruženja koje će biti nastavljeno i u idućoj godini, kazao je na sinoć održanoj Skupštini predsjednik komore Darko Stanković.

U moru bolnih rezova koji zahvaćaju gotovo sve segmente, nije zaobiđeno niti obrtništvo. Obrtnička komora Karlovačke županije na skupštini je donjela financijski plan, no sredstva za iduću godinu su u visini od 1.190 000 kuna, dok su u 2013. godini raspolagali sa 1.718.000 kuna, što je za oko 40% manje.

Komorski doprinosi smanjeni su za gotovo 50% pa je doneseno, Stanković kaže ”Solomonsko rješenje”, odnosno 15 kuna na mjesec. No i ta će se svota mijenjati jer još nije održana skupština krovne organizacije, ali i zbog novog Zakona o obrtu koji je na snagu stupio u ponedjeljak.

– Zakon o obrtu nije donio ništa dobroga za obrtnike, niti jedan zahtjev od strane obrtničkih organizacija kao takav prihvaćen, napominje Stanković.

U našoj županiji nastavlja se i dalje trend zatvaranja obrta. 30. studenog bilo ih je 1.961, što je za 11% manje u odnosu na 31.prosinca prošle godine. Zbog cijelokupne situacije, Stanković ne predviđa dobru budućnost za obrtnike.

– Obrtnici gube jednu kvalitetnu ogranizaciju, a to je Komora. Jednostavno ne možemo s dostupnim financijskim sredstvima pomagati rad svojih članova. Kolika će točna to sredstva biti znat ćemo nakon 23. prosinca kada Hrvatska obrtnička komora ima Skupštinu gdje će biti donesena točna visina komorskog doprinosa. Bit će neminovni rezovi na pravima zaposlenika, plaće će biti manje, a možda će doći do fuzije Udruženja obrtnika kako bi mogli dalje, objašnjava Stanković.

Iako su teška vremena pred obrtnicima, Obrtnička komora Karlovačke županije potpisala je Povelju prijateljstva sa Obrtničkom komorom Zagreb kako bi ipak u ovim lošim uvjetima zajedničkom suradnjom lakše prebrodili krizu.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/skupstina_obrtnika_2013/*{/rokbox}

omicron