Inicijativa o uvođenju fleksibilnog radnog vremena za majke

ZAGREB / KARLOVAC – Fleksibilno radno vrijeme za majke postoji u svim zemljama članicama Europske unije, stoga je Sanela Dropulić, direktorica marketinga jedne velike tvrtke i majka četvero djece, odlučila pokrenuti inicijativu da se fleksibilizacija radnog vremena uvede i u naše kompanije.

Često se događa da majke ne mogu izaći s posla ako je u pitanju hitna situacija u kojoj se nešto dogodilo njihovom djetetu. Provela je istraživanje na 550 zaposlenih majki koje je pokazalo kako su rijetki hrvatski poslodavci, bez razlike je li riječ o državnom, javnom ili realnom sektoru, koji imaju razumijevanja za zaposlene majke i njihovu angažiranost oko obitelji, a još je manje onih koji implementiraju i provode fleksibilno radno vrijeme za zaposlene majke.

“To je žalosna hrvatska stvarnost u kojoj neprestance javno apeliramo i želimo motiviranog, angažiranog i produktivnog zaposlenika, a tamo gdje se može to ostvariti, ulažući gotovo ništa osim dobre volje i malo radne reorganizacije kako bi se uvelo fleksibilno radno vrijeme za zaposlene majke koje čine jednu od najbrojnijih zaposleničkih kategorija, ne čini se ništa”, rekla je Sanela Dropulić.

Osim zemalja europske unije, ovaj model provodi se u svim razvijenim gospodarstvima svijeta. Uvođenjem fleksibilnog radnog vremena podiže se produktivnost radnika, te se stvara dobar i motiviran zaposlenik, te radni okoliš bez stresa u kojem majkle mogu bez bojazni uspkješno spajati privatne, odnosno obiteljske obveze s poslovnim.

Sanela Dropulić svoju je inicijativu predstavila i saborskim zastupnicima, a podrška je stigla od HNS-a, točnije zastupnice Sanje König. U svakom slučaju fleksibilizacija radnog vremena je nešto što se već provodi u velikim tvrtkama, čije podružnice se otvaraju i kod nas, stoga se nadamo da će u cilju bolje pronatalitetne politike Hrvatske ova inicijativa zaživjeti u našoj zemlji.

Više o ovoj temi pogledajte u srijedu u 15,30 u emisiji Ravnopravne među nama, Televizije 4 rijeke.

error: Content is protected !!