eu_fondovi2012

  • December 20, 2013
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Karlovačka županija ima dosta projekata, u vrijednosti čak tri milijarde kuna u različitim fazama pripreme, a 700 milijuna kuna je potpuno pripremljenih projekata. Problem je što se ne raspisuju natječaji od strane Vlade, iako kao zemlja članica imamo na rapolaganju 450 milijuna eura, a od 1. siječnja dodatnu milijardu. Tek 4. prosinca raspisan je natječaj za poduzetničku i turističku infrastrukturu na koji će biti prijavljena dva karlovačka projekta, Kaaquarium i Muzej domovinskog rata.

Vlada bi trebala koristiti instrumente Europske komisije i usmjeriti lokalne jedinice za pripremu projekata, poručila je s današnje konferencije pod nazivom Mogućnosti korištenja EU fondova u Karlovačkoj županiji, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

Sad se pripremu projekata pomaže s malim sredstvima, kaže Maletić, te dodaje da je zadnji takav natječaj bio u iznosu milijun i 800 tisuća kuna,a nama treba oko 6 milijardi kuna.

Karlovačka županija dobro je posložena, prepoznato je da su projekti značajan izvor predfinanciranja, kaže Maletić, te podsjeća da je upravo u našoj županiji pročistač otpadnih voda bio prvi takve vrste u Hrvatskoj financiran europskim sredstvima.

Treba ulagati i u gospodarsku infrastrukturu, kaže Maletić, te dodaje da Hrvatskoj osnovni cilj mora biti stvaranje novih poduzetnika i radnih mjesta.