KABA

U Gradsku knjižnicu stigao bibliokombi – knjižnična usluga za udaljena mjesta

KARLOVAC – Zahvaljujući projektu prekogranične suradnje Mobill u Gradsku knjižnicu Ivana Gorana Kovačića prije nekoliko dana stigao je novi biblikombi. Za razliku od bibliobusa ovom će vozilu biti lakše doći do udaljenih mjesta, a cilj je svim žiteljima županije omogućiti knjižničnu uslugu.

Projekt se provodi u suradnji s Kantonalnom i univerzitetskom knjižnicom u Bihaću, a a ovim projektom bit će pokrivena pogranična mjesta koja nemaju nikakvu knjižničnu uslugu. Projekt je financiran iz sredstava Europske unije u iznosu 85 %, a vrijedan je više od 100 tisuća eura. Prvi korak bio je nabava dva kombi vozila za dvije knjižnice.

Službena promocija vozila predviđena je za 20. siječanj, kada se riješe papiri, a predviđena je na graničnom prijelazu Izačić kako bi na simboličan način dodatno naglasili prekograničnu suradnju. Vozila odmah nakon promocije kreću na teren.

Jedan dio županije uopće nije pokriven knjižničnim uslugama, jer općine ne mogu financirati narodnu knjižnicu, stoga će im se na ovaj način nadoknaditi te usluge.

Vozilo će tako služiti i kao predavaonica o Europskoj uniji, poljopriovredi, ženama u poduzetništvu, za informatičke radionice i čitav niz ostalih tema važnih za pojedina područja. Ovo je na neki način nadopuna bibliobusne službe, koja trenutno pokriva 42 stajališta, a nemoguće je zadovoljiti sve potrebe. Bibliokombi je pokretniji i lakše može doći do udaljenih mjesta, a nosit će oko 1.200 jedinica knjiga koje će se mijenjati prema interesu i potrebi čitatelja.