Mirko Barić ljubav prema tamburama pretočio u knjigu o izradi ovog glazbala

KARLOVAC – Ljubav i strpljenje najvažniji su kad se odlučite baviti nekim zanatom. Mirko Barić iz Mekušja sam je svoj majstor, naime još kao dječak zaljubio se u tamburicu, točnije bisernicu. Do danas je njegovim vrijednim rukama nastalo 30-ak tamburica, a ako kažemo da je za jednu utrošio do 200 sati rada, tada postaje jasno koliko ti instrumenti vrijede.

Moja ljubav prema tamburi je jako velika i dugotrajna, još kao dječak pokazivao sam interes prema glazbi svirajući kozaricu ili dangubicu, a iza toga bisernicu koju i danas sviram, priča nam Mirko. Izradom se počeo baviti kad je zasvirao u Folklornom ansamblu Matija Gubec, te nije bio zadovoljan kupljenom bisernicom. Otišao je u Gorski kotar nabavio suhog javora, a sve ostalo je povijest. U to vrijeme tamburica nije bila toliko zastupljena na našem području. Danas ovaj instrument dosta mladih svira, no rijetko tko izrađuje.

Ljubav prema tamburici je tolika da je Barić odlučio svoje znanje ostaviti zapisano za budućnost, te je stoga napisao knjigu Tambura – kako sam gradio bisernicu, koja sada čeka izdavanje, odnosno potrebna sredstva.

Barić je za svoj rad primio priznanja s karlovačke izložbe inovacije IKA-e, srebrnu i brončanu medalju. Naime njegove tambure nisu iste, svaku do sada je usavršavao i mijenjao. Najvažnije je kvalitetno drvo, koje mora biti prve klase, a nabavlja ga nećak stolar.

Priča nam Mirko kako ima komade drveta koje suši još iz prijeratnih godina. Nikada nije bio kod majstora na naukovanju, sve što je naučio, naučio je sam, a konstantno radi na poboljšanju kvalitete.

Nadamo se kako će Mirko uspjeti pronaći sponzore za tiskanje knjige, jer kaže da je već odlučio i prodavati tambure kako bi tiskao barem nekoliko primjeraka za knjižnice.

error: Content is protected !!