KABA

U Karlovcu otvorena prva mini eko-toplana u Hrvatskoj

KARLOVAC – Prva hrvatska eko-toplana na biomasu otvorena je danas u Karlovcu, točnije na Mostanju. Riječ je o mini toplani na koju će se grijati obitelj Bosshard, koja je na ovaj za sada jedinstveni oblik grijanja u Hrvatsku odlučila prijeći zbog uštede i ekološke održivosti tog pothvata. U dvorištu njihove kuće nalazi se oko 3,5 m širok i 1,80 m visok tzv. Bio-Meiler, odnosno krupno mljevena drvena masa omotana s 300 metara cijevi, te obložena kartonom i armaturnom mrežom. Malčirana biomasa prelivena vodom pod djelovanjem mikroorganizama stvara temperaturu od 65 do 70 stupnjeva – pojasnio je Pierre Bosshard. Zahvaljujući mini toplani na biomasu, obitelj Bosshard moći će uštedjeti i na računima za struju, jer im osim toplih radijatora, ovaj pogon donosi i toplu vodu za tuširanje i ostale potrebe u kućanstvu. Preduvjet za to je, naravno, kvalitetna izolacija kuće, dodaje Bosshard.

Cijela ova investicija vrijedna je oko 1500 kuna. Rok trajanja mini bio toplane je 15 do 18 mjeseci, a za to vrijeme obitelj će na grijanju i struji uštedjeti 8.500 kuna. Nakon isteka tog roka gradit će novi Bio-Meiler, a kompost koji nastane također ima svoju funkciju.

Budući da se radi o inovativnom i ekološki održivom projektu, prva mini toplana na biomasu ima i posebnu kumu – saborsku zastupnicu Mirelu Holy, predsjednicu stranke Orah (Održivi razvoj Hrvatske). Mini bio toplane ne moraju ostati projekti samo na razini jednog kućanstva. Naime, moguće je na istom principu izgraditi i zajedničke pogone koji bi zadovoljili potrebe više domaćinstava. Hrvatskoj treba puno ovakvih malih i srednjih projekata, zaključila je Holy, jer održivi razvoj počiva upravo na takvim projektima.

biotoplana_2biotoplana_3