KABA

Predavanje o orijentaciji u prostoru, te osnovama radiogoniometrije

KARLOVAC – U cilju edukacije učenika viših razreda osnovnih škola o osnovama orijentacije u prostoru, čitanju topografskih karata, ali i radiogoniometriji, Nacionalni centar tehničke kulture, koji djeluje u sklopu Hrvatske zajednice tehničke kulture organizirao je čitav niz predavanja u školama diljem Hrvatske.

Karlovac je jedan u nizu gradova u kojem se pokušava osposobiti što je moguće veći broj djece za snalaženje u prostoru. Naime danas se sve manje mladih zna služiti napravama poput kompasa, odnosno služe se električnim napravama čija pouzdanost je upitna u teškim vremenskim uvjetima. Situacija u kojoj se naša zemlja našla posljednjih dana, osobiti Gorski Kotar, ali i dijelovi Karlovačke županije govore kako je orijentacija u prostoru bitna, kaže Davor Marković iz CB radiokluba Sokol iz Požege.

U Zajednici tehničke kulture zadovoljni su odazivom djece, jer do sada je na svakoj od radionica bilo 15-ak mladih. Osim snalaženja u prostoru, dio edukacije odnosi se na amatersku radiogoniometriju, odnosno športsko tehničku disciplinu, u kojoj natjecatelji na pošumljenom terenu traže skrivene odašiljače, objasnio je Tomislav Memedović iz Nacionalnog centra tehničke kulture ZTK Hrvatske.

Učenici osnovnih škola na ovaj su način saznali puno novih informacija, ali i obnovili stara znanja koja će im svakako dobro doći u životu, ali i na natjecanjima koja će uskoro početi u osnovnim školama u kojima djeluju Klubovi mladih tehničara.

orijentacija_prostor06021