Jastrebarsko primjer svim gradovima – FZOEU sufinancira izgradnju Dječjeg vrtića

JASTREBARSKO – Sa gotovo 1,9 milijuna kuna Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će izgradnju novog Dječjeg vrtića u Gornjem Desincu. Riječ je o prvom javnom niskoenergetskom objektu u Jastrebarskom. Ugovor o sufinanciranju potpisali su jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel i direktor Fonda Sven Müller.

– Područno odjeljenje dječjeg vrtića Radost u Gornjem Desincu trebalo bi upisati oko 70-ero mališana čime bi se riješio problem neupisane djece u idućem razdoblju na području grada. Samim time dižemo standard predškolskog odgoja. To su najveće vrijednosti ovog projekta za grad Jastrebarsko. Još jedna vežnost je da je to projekt koji ide za onim što smo obvezali građanima, a to je ravnomjeran razvoj cijelog grada jer prvi puta u zadnjih 40 godina gradimo jedan ovakav javni objekt u jednom od naselja van samog grada, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Inače projekt izgradnje vrijedan je nešto više od 12 milijuna kuna, a dovršetak radova očekuje se u lipnju ove godine. Zajednički ga financiraju Grad Jastrebarsko, HABOR kroz kreditno zaduženje te sada Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Ovdje se radi o projektu koji je energetski učinkovit gdje će na godišnjoj razini biti ušteđeno 40 tisuća kuna samo na troškovima grijanja, 70 tisuća kWh manje, 6 tona manje emisije štetnih plinova. Dakle to su prednosti koje su dugoročne, naglasio je direktor FZOEU-a Sven Müller.

Valja istaknuti kako je ovo samo jedan od 5 projekata grada Jastrebarsko koje sufinancira FZOEU ukupne vrijednosti 9,5 milijuna kuna. Dječji vrtić ujedno je projekt od kojeg će koristi osim djece, imati i lokalno stanovništo u vidu otvaranja novih radnih mjesta.

– To nije samo stvar dobre reklame, to znači da ćemo u objekt uložiti više, kako bi on kasnije manje trošio, kako bismo manje novca kasnije ulagali na energiju da ga zagrijemo ili rashladimo. To je suština održivog razvoja, korištenje obnovljivih izvora energije. Jer mi nemamo pravo iskoristiti sve resurse, već moramo misliti na budućnost i našu djecu, napomenuo je prilikom potpisivanja Ugovora o sufinanciranju ministar zaštite i okoliša Mihael Zmajlović dodavši kako Jastrebarsko ocrtava smjer u kojem trebaju ići i ostale jedinice lokalne samouprave.

vrtic_desinec_01

error: Content is protected !!